Helyi kultúra

2024.07.28. 14:00

Családirtás és elhagyott utódok – a madarak élete is tele van drámával

Családirtást és utódok magukra hagyását is végignézett kollégánk, aki madárodúk kihelyezésével több fajt is testközelből tud megfigyelni és fotózni saját tanyáján. Török János fotóösszeállításában ezúttal a természet drámái kapták a főszerepet.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Sándorfalvi tanyáján mostanra komplett madárparadicsomot hozott létre kollégánk, Török János. Röpföld úgy lett kialakítva, hogy a fotósok természetes közegükben tudják fényképezni az itt fészkelő fajokat, melyek a területen elhelyezett mesterséges odúkba költöznek be. Míg azonban az ide látogató szakemberek csupán néhány órán vagy napon keresztül látják a madarakat, János lényegében életük minden apró mozzanatáról tud. És mint elmesélte, nem volt drámamentes szinte egyik madárcsalád élete sem az elmúlt időszakban.

A búbos bankáknál például az első család teljesen megsemmisült a mostohaapa miatt. Tavasszal nyolc fiókát kezdett el nevelni a pár, melynek hím tagja azonban egy nap eltűnt. Hogy mi történt vele, nem lehet tudni, a csonka családhoz azonban hamarosan egy új hím csatlakozott. Ő azonban nem tűrte meg más fiókáit, így elkezdte kidobálni a fészekből a kicsiket. – Ezt az ámokfutást a tojó még megpróbálta kompenzálni, hiszen hordta vissza a fiókákat a fészekbe. Ezt követően azonban a hím azt is megakadályozta, hogy élelemhez jussanak a kicsik, így azok hamarosan éhen haltak. Szörnyű viszonyok uralkodhattak a fészekben az utolsó időszakban, hiszen az egyik fióka csőrében megtaláltuk testvérét – mesélte. A búbos bankák ezt követően egy másik odúba költöztek és ott neveltek fel nyolc új fiókát, melyek éppen most repültek ki.

A szalakótáknál szintén a hím eltűnése okozta a családi tragédiát. – A tojó két nappal a tojások kikelése előtt elhagyta a fészket, miután párja eltűnt. Nekik ez már a második költésük lett volna, ez a fészek azonban esélyt sem kapott az életre – beszélt a másik, hasonló drámáról Török János. 

A füles kuvikok pedig egy másik pár szalakótával vesztek össze. Ők emiatt öt tojást hagytak hátra és nagyjából 100 méterrel arrébb kezdtek el újra költeni egy másik odúban. Azokat a fiókákat egyébként lelkiismeretesen etetik, a családot pedig az ország minden pontjáról jönnek fotózni. Ezt a fajt ugyanis ritkán lehet lencsevégre hagyni, hiszen természetes körülmények között 4-5 méter magasan költenek.

A drámákról és a családok mostani életéről kollégánk képes összeállítást készített.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában