Szegedi hírek

2024.07.20. 20:01

Ágyúval lőttek, karddal vívtak Alsóvároson - GALÉRIA

Középkori fegyverekkel és a lovagi élettel ismerkedhettek a gyerekek szombaton Alsóvároson, ahol immár 19. alkalommal rendezték meg a Nándorfehérvári Emléknapokat. A rendezvényen játékos formában tanulhattak a gyerekek a középkorról.

Timár Kriszta

A középkorba repülhettek vissza, akik szombaton részt vettek a Nándorfehérvári Emléknapokon. Fotó: Török János

19. éve ad otthont a Mátyás tér Szeged egyetlen középkori hagyományokat őrző rendezvényének, a Nándorfehérvári Emléknapoknak. Szombaton ismét lovagok töltötték meg az alsóvárosi templom környékét: az Oroszlánszív és a Hunyadiak Örökében Lovagrendek képviselői, valamint a gyulai hagyományőrzők egész napos programsorozaton bizonyították be a 14-15. századi kultúra, udvari élet és haditechnika bemutatásával, hogy nem is volt olyan sötét a középkor. 

Fotó: Török János

A megnyitón részt vett Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, a rendezvénnyel egy Európa szerte ismert és tisztelt történelmi győzelem előtt hajtunk fejet. – A nándorfehérvári diadal megmutatta nekünk az összefogás erejét. Az együttes erő és a közös célba vetett hit vezetett a győzelemhez. Ez az összefogás ma is példaként szolgálhat számunkra, közösségünk számára, hogy amikor közös értékeinket és céljainkat szem előtt tartva egyesülünk, bármire képesek lehetünk – fogalmazott.

Kohári Nándor, a rendezvény megálmodója lapunknak elmondta, tele vagyunk gyásznapokkal, ezért azt gondolta, a nagy győzelmekről is érdemes megemlékezni. – Emellett pedig a múltunknak ezt az időszakát szerettük volna játékos formában megismertetni az utókorral. A gyerekek felpróbálhatják a páncélt, a korhű ruhákat és láthatják az akkori fegyverek működését – sorolta. Idén egyébként ez a rendezvény adott otthont az országos buhurt bajnokság egyik állomásának is, így 16 versenyzőt is láthattak az érdeklődők egy elkerített területen.

Természetesen a legnagyobb tömeget a fegyverbemutató vonzotta. A hagyományőrzők megmutatták, hogyan kellett egy középkori puskát betölteni, illetve lőttek is botpuskákkal, kézi ágyúval, arkebúzzal, kiságyúval, nagyágyúval és tábori mozsárágyúval is. 

– Tetszett, csak nagyon hangos volt – foglalta össze élményeit Ármin. A kisfiú szüleivel Budapestről érkezett egy ismerőséhez, így talált rá a rendezvényre. A tér másik végében játékfegyverekkel harcolhattak a gyerekek. Nóra és Elza ki is használták a lehetőséget, hogy testvériesen megküzdjenek egymással. – Nem tartjuk fiús programnak – mondták határozottan. Nagyszüleik szintén örültek a harcias programnak. – Legalább elfáradnak ebéd előtt – mosolyogtak.

Akinek megtetszett a bajvívás, az akár be is szerezhette saját harci felszerelését: valószínűleg kevés rendezvényen értékesítenek olyan sok fakardot, fapajzsot, szigonyt és zászlót, mint itt. A pajzsokat egyébként helyben akár meg is lehetett festeni, így mindenki saját címert is gyárthatott egyből magának. 

A program délutáni felében volt még hastáncbemutató és középkori táncház is, a napot pedig tűzshow-val zárták. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában