Szegedi hírek

2024.05.09. 10:33

Tömeg fogadta Grecsó Krisztiánt Szegeden - FOTÓK

Szegedi, egyetemi éveiről és legújabb, készülő regényeiről is mesélt Grecsó Krisztián szerdán este a Café Radnótiban. Bejelentette: készül a Vera folytatása.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Hűha – közölte Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, amikor megérkezvén szétnézett szerdán este a Café Radnótiban. Beszélgetőtársa, a Radnóti-estek programsorozat díszvendége Grecsó Krisztián József Attila-díjas író volt, aki hajdanán maga is a szegedi bölcsészkar folyosóit koptatta hallgatóként. Lelkes tömeg fogadta, a bölcsészkar kávézójában szinte egy talpalatnyi szabad hely sem maradt.

A beszélgetés az egyetemista évek felelevenítésével kezdődött. Grecsó úgy fogalmazott, hogy nagyjából annyiszor felvételizett a szegedi egyetem magyar szakára, mintha a színművészetire szeretett volna bejutni. Hatodjára sikerült a felvételije, közben tanítói képesítést szerzett. Hangsúlyozta, nem bánta meg a csúszást, mert sokkal érettebben kezdhette el a vágyott képzést, és nagyon megbecsülte, hogy a részese lehetett. Többek között abból tartotta fenn magát, hogy "fű alatt" budapesti levelezős magyar szakosoknak írt szemináriumi dolgozatokat. A saját szakdolgozatára azonban már kevés energiája maradt, saját bevallása szerint nem sikerült túl acélosra. Ezért témavezetője javaslatásra hazavitte javítgatni, ami máig tart. Így lehetséges, hogy szakdolgozata nem található meg az egyetemi repozitóriumban. Ellenben róla azóta már számos szakdolgozat készült a Szegedi Tudományegyetemen. Szilágyi Zsófia elmondta, hogy a kedvenc hallgatói témák Grecsóval kapcsolatban a vidék, a falu és Vera című regénye. 

Arra is kitértek a beszélgetésben, hogy mikor fordult meg először komolyan Grecsó fejében, hogy író akar lenni. Elmesélte, hogy öccse szerint az első látványos családi győzelme ez ügyben a középiskolai ballagása alkalmával érkezett el, amikor az ősi, falusi, generációs hagyománynak ellentmondva aranynyaklánc helyett írógépet kért.

Az volt az első gesztus, ami a család felé mutatta, hogy ez az őrület komolyabb annál, minthogy szerelmes versek tömegei születnek így is, úgy is kamaszkorban, majd kinövöd, fiam. Attól kezdve tudtam a lapoknak gépelt kéziratot küldeni, és attól kezdve a gépeltet, nem a kézzel írtat utasították el

 – idézte fel mosolyogva, majd elmondta, hogy egy nagy kartondoboznyi visszautasító levelet őriz.

A Pletykaanyu című novelláskötettel azonban berobbant az irodalmi köztudatba, azóta már regények és versek mellett forgatókönyveket, színdarabokat, dalszövegeket is írt, zenés-irodalmi és életrajzi stand-up estekkel járja az országot, igazi közönségkedvenccé vált. 

– A nagyszüleimnél nőttem fel. Az értékrend, amit tőlük kaptam, annyira behúzott abba a világba, hogy én annak az embere vagyok akkor is, ha az Élet és irodalmat szerkesztem. Nekem attól a pillanattól lett valamiféle lelki békém, amikor ezt elfogadtam, hogy akármit is csinálok, egy katolikus, magyar parasztgyerek vagyok. Úgy bánok a pénzzel, úgy tudok örülni, kikapcsolódni. Minden, ami ösztönös, azt nem tudom átnevelni, vagyis boldogtalan leszek, ha átnevelem – mondta el.

Grecsó Krisztián legújabb, készülő regényéről is megosztott információkat az esten, amely édesapjáról szól majd, egy családfakutató segítségével tárta fel elődei múltját, és szándéka szerint Apám üzent lesz a címe.

Alapvetően ez egy identitásregény. Tulajdonképpen az első világháborútól a mai napig ível át történeteken, döbbenetes erejű, nagy drámákon, amelyeket kikutattam 

– árulta el. 

A közönség nagy örömére azt is bejelentette Szegeden, hogy elkezdte Vera című regényének folytatását. Elmondta, 1985-ben Szegeden fog játszódni, és Vera 15 éves gimnazista lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában