Helyi kultúra

2024.03.11. 13:07

Szegedi zenészek ünnepi hangversenye

Darók József

A Zene-Világ-Zene bérletes hangversenysorozatban március 14-én, a nemzeti ünnephez kapcsolódó programként Szeged Város Alkotói díjasa, Vizsolyi Lívia és a Flau-Art koncertezik a Hangversenyközpontban. Az intézmény vezetője, Kertész Ákos elmondta, koncertrepertoárjuk sok esetben az ő több évtizedes zenészi múltjából adódóan szakmai kapcsolatokra épül. 

Vizsolyi Líviával még Szegedre, a zeneművészeti egyetemre nyúlik vissza az ismeretségük. – Lívia tisztában van azzal, hogy elsősorban a kikapcsolódás miatt jönnek az emberek a koncertekre, ezért együttesével az emberközeli kompozíciókat tűzik műsorra, a zenetörténet korszakos remekeiből. Mindez könnyed kikapcsolódást jelent, egyúttal népszerűsíti is a műfajt. Ráadásul hangszere, a fagott a nagyzenekarokat leszámítva ritkán hallható – nyilatkozta a Hangversenyközpont vezetője.

A Flau-Art –Varga Laura fuvolán, Greksa Márta hegedűn, Rácz Gábor brácsán, Vizsolyi Lívia fagotton – egy jópofa ötlet nyomán alakult pár évvel ezelőtt az SZTE Bartók Béla Zeneművészeti kar oktatóiból és a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaiból. Műsoruk ismert klasszikus művek, ritkaságok és a kortárs zene nemes elegye, Bach h-moll Szvitjétől kezdve Mozart D-dúr Quartettjén át, Fusz János, Benedekfi István szerzeményeit is hallhatja a közönség, illetve részletet adnak elő Bizet Carmenjéből.

A Hangversenyközpont a tavaszi hónapokban is gondoskodik a színvonalas zenei produkciókról, a koncertek csütörtöki vagy szombati napokon lesznek. Legközelebb, március 22-én Timár Sárát és Zenekarát látják vendégül.

Az évad végére tartogatnak olyan nagy neveket, mint Sebestyén Márta, illetve a 80 éves Molnár Gyula, aki a 60 éves Molnár Dixieland vezetőjeként ünnepli fennállásukat, majd Fekete Borival és Novák Péterrel egy József Attila-műsorral a Zene ünnepén lép fel a szentesi ütőhangszeres zenész-intézményvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában