Szegedi hírek

2023.03.02. 19:53

Biológusként publikál szépirodalmi köteteket

Széchenyi-díjas biológus, a dendrománia megalapítója és vezéregyénisége, valamint író egy személyben Pósfai György. Az Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének korábbi igazgatója negyedik novelláskötetét mutatta be a nagyközönségnek csütörtökön.

Koós Kata

A zenéből és a félálomból merít ihletet Pósfai György szokatlan történeteihez. Fotó: Török János

Idén második alkalommal szervezett pódiumbeszélgetést a SZAB Tudósklub Egyesület csütörtökön. A díszvendég Pósfai Györgyöt Kis Éva, a Deák Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos tanára faggatta tavaly megjelent, negyedik novelláskötetéről. A sokoldalú szerző biológus, lelkes természetjáró és természetfotós, valamint a dendrománia, azaz a famatuzsálem-kutató mozgalom megalapítója egy személyben. 1981-től a Szegedi Biológiai Kutatóközpont dolgozója. Másfél évtizeden át az SZBK Biokémiai Intézet igazgatója, két ciklusban az MTA elnökség választott tagja volt. Öt évet az USA-ban töltött a Wisconsini Egyetemen kutatva. 2018-ban Széchenyi-díjat kapott a szintetikus biológia területén elért eredményeiért.

Fotós: Török János

Hihető történetek című, legújabb novelláskötetének bemutatóján elmondta, íróként mindenekelőtt a zene és a félálom ihleti.

– Félálomban félig kontrolláltan működik az ember agya, és szokatlan dolgokat hoz elő – magyarázta a szerző, akinek rövid, frappáns, rendszerint meglepő fordulatokkal és keretekkel operáló történetei nem szűkölködnek a szokatlan szereplőkben, eseményekben, nézőpontokban. Novellái bőségesen fűszerezettek abszurd humorral, iróniával, képtelen és groteszk ötletekkel. 

– Az abszurd számomra azért érdekes, mert nem dokumentálni akarom a világot, inkább kreálni szeretnék valami újat – mondta, majd a rá ható szerzők között Örkényt, Mrozeket és a Monty Python csoportot említette. 

– Az írás számomra szórakozás, nem akartam egy újabb munkát teremteni magamnak, ahol határidők, kötöttségek vannak. Gyorsan születnek a szövegek, alig van olyan, amit ne egy ültő helyemben írtam volna – közölte. 

Tíz év termését csokorba gyűjtő kötetét áthatja a kísérletező kedv. Evangéliumi parafrázis, életképek, csalimese, disztópia, használati útmutató, módszertani tanácsok a gyermekneveléshez, hirdetések, vallomások és fabulák is olvashatók a novelláskötetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában