Szegedi hírek

2023.01.26. 18:50

Vitézek sorsairól írt könyvet Tóth Marcell

Hiánypótló művet írt Tóth Marcell a vármegyei vitézi szék történetéről. A Szegedi vitézek, vitéz szegediek című kötetet csütörtökön mutatták be a közönségnek. A könyvben publikált tanulmányok először kerülnek az olvasók elé.

Kiss Anna

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatták be Tóth Marcell szegedi vitézekről szóló kötetét. Fotó: Karnok Csaba

Szegedi vitézek, vitéz szegediek címmel a vármegyei vitézi szék történetéről írt könyvet Tóth Marcell. A kötetet csütörtökön mutatták be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Az íróval Bene Zoltán beszélgetett, aki súlyos kiadványnak nevezte minden szempontból a művet. Kérdésére a szerző elmondta, három évvel ezelőtt, karácsonyi vendégségben kezdte el az „a” betűnél az írást és abban bízott, hogy belefér majd 200 oldalba, majd 800 oldal környékén járt, amikor módosította az elképzelését 400 oldalra, végül a tördelők segítségével lett 351 oldal.

Tóth Marcell szerint a műve felfogható nagykönyvként és több tanulmány gyűjteményeként is. Jelezte, keveset ír benne a vitézi rendről, mert úgy véli, előtte már több kiváló szakember megtette azt. Ő inkább az 1920-21-től egészen 1944-45-ig tartó időszakban működő vármegyei vitézi berkek történetét írta meg. Az első adományozástól egészen a legutolsó adományozási szándékig, ami már nem valósulhatott meg, hiszen itt volt a vörös hadsereg – tette hozzá. Közölte, nemcsak a jóról számolt be, hanem a negatív történésekről is, így a vitézi rend utolsó éveiről, amikor Délvidéken már üldözték a rend tagjait.

A szerző a beszélgetésen hozzátette, csakis olyan tanulmányok kerültek be a kötetbe, amelyek még nem jelentek meg sehol. Írt például vitéz Csuhonyi Ferencről, akinek a hagyatéka újra Szegedre kerül és látogatható lesz majd, valamint Bedő Árpádról, aki mindig a jó utat választotta akkor, amikor mások az egyszerűbbet keresték. Rengeteg egyéni sorsról olvashatnak a könyvben – hangsúlyozta a szerző.

A szegedi író frissen megjelent kötetében 752 szegedi és Szeged környéki hős életútját írta meg, Heim Gézától egészen az „utolsó", de a lövészárokból elsőként kiugró alsótanyai parasztbakáig. A csütörtöki eseményen elmondta, bőven lett volna még miről írnia, de úgy érezte, hogy most már meg kell jelentetnie az eddig leírtakat, viszont a későbbiekben is folytatja a vitézekkel kapcsolatos kutatói munkát. De azt is hozzátette, hogy könyvet nem szeretne írni egy ideig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában