Lotz Károly

2022.11.02. 21:45

Fogadott lánya volt a modellje

Számtalan ámulatba ejtő alkotás Aradon ragadt 1913-tól a Szépművészeti Múzeum letétjeként, így amikor október elején az Aradi Kultúrpalotában jártunk, akkor leginkább a magyar művészek által készített alkotásokra vetettünk néhány pillantást.

Kiss Anna

Lotz Károly Kornélia-portréi sorozattá állnak össze. Fotó: Karnok Csaba

Számtalan ámulatba ejtő alkotás Aradon ragadt 1913-tól a Szépművészeti Múzeum letétjeként, így amikor október elején az Aradi Kultúrpalotában jártunk, akkor leginkább a magyar művészek által készített alkotásokra vetettünk néhány pillantást. A fotós kollégámmal ritkán értünk együtt, de most mindketten úgy véltük, hogy a palota emeletén lévő múzeumban látható legszebb nő Lotz Kornélia, akiről egy portré látható a felújított kiállítótérben.

Mint kiderült, a képet apja, Lotz Károly készítette, akinek Kornélia a fogadott lánya volt, sőt, elsősorban ő volt Károly állandó modellje. Így nem meglepő, hogy a szépséges Kornélia nemcsak Aradon tekinthető meg, hanem több, hazánkban is látható képről tekint le ránk. Ilyen például a Lotz Cornélia fekete ruhában című mű, ami 1896-ban készült, és ami a Magyar Nemzeti Galéria C épületének első emeletén tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Galéria beszámolója szerint egyébként Lotz Károly az 1870–1880-as évek legfoglalkoztatottabb freskófestője volt, a portréfestészet felé csak az 1890-es évektől kezdve fordult intenzívebben. Kornélia-portréi valóságos sorozattá állnak össze, melyeken az ifjú szépség egyszerre alakít fürdőző nimfát és istennőt, bacchánsnőt és nagyvilági dámát, ártatlan szüzet és komoly asszonyt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában