Családtörténetet írt a makói Hamzáné Farkas Mária

2024.08.29. 18:43

Levélpapa a rádióból

Első, 20 évvel ezelőtt kötete igazi sikerkönyv volt, a mostani negyedik megható családtörténet. A Levélpapa szerzője, a makói Hamzáné Farkas Mária azért ír, hogy másoknak segítsen – nyolcvan éves és lelkes eszperantista.

Szabó Imre

– Már gyerekkoromban is írogattam, verseket is, az első kötetre viszont csak akkor lett elég időm, amikor nyugdíjba vonultam. Eldöntöttem, nyugdíjas éveimet ennek szentelem és a könyveimmel elsősorban segíteni szeretnék – mondta a makói Hamzáné Farkas Mária, aki a Makói Honismereti Kör összejövetelén mutatta be a közönségnek legújabb, Levélpapa című, családtörténeti témájú kötetét a József Attila Múzeumban. Ez a könyv már a negyedik tőle, szerzői kiadásban, fekete-fehér, saját és családi fotókkal illusztrálva látott napvilágot. Mint a Délmagyarországnak elmondta, főleg rokkantaknak, állami gondozottaknak, illetve magányos, elvált szülőknek és gyerekeiknek ajánlja írását, akik erőt meríthetnek belőle.

A Levélpapa szerzője, a makói Hamzáné azért ír, hogy segítsen.
A Levélpapa szerzője, Hamzáné Farkas Mária azért ír, hogy másoknak segítsen. Fotó: Szabó Imre

Levélpapa a rádióból

Az első könyve, ami még 2005-ben jelent meg, nem szerzői kiadásban, hanem egy fővárosi kiadónál, és igazi siker lett: a Gyógyszer az öngyilkosság ellen a mai napig fellelhető jó néhány online könyváruház kínálatában, egy antikvárium pedig komoly összegért kínálja dedikált példányát. Hamzáné mintegy három évtizedet dolgozott szakképzett ideg-elme ápolóként, a könyvben ez idő alatt szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg – a valós főszereplők neveit természetesen titokban tartva.

A második kötete három évvel később, ugyancsak Budapesten jelent meg. Azt a történetet elevenítette fel, amikor az első könyv egyik, vak szereplőjét ápolóként elkísérte a svédországi eszperantó világtalálkozóra, és az illető ott újra találkozhatott fiatalkori szerelmével. A harmadik pedig egy pályázati felhívásra íródott: a főként földeáki gyermekévekről szól, amelyeket édesanyja mellett, nagy szegénységben töltött.

A Levélpapa egyik családi fotója. Illusztráció a kötetből
A Levélpapa egyik családi fotója. Illusztráció a kötetből

Fekete autó az úttörőtáborba

A most megjelent folytatás a történet másik felét meséli el. Szülei ugyanis elváltak, amikor ő 5 éves volt, és az édesanyja nem engedte, hogy kapcsolatot tartson az édesapjával. Ez végül mégis sikerült, ráadásul egészen kalandos módon indult: harmadikos korában levelet írt a Magyar Rádió Miska bácsi levelesládája című műsorába, amelyben kérte, mondják be: keresi az édesapját. Azt is megírta, hogy a téli szünetben a csillebérci úttörőtáborban lesz az iskolával, mert az osztályuk első lett a tisztasági versenyen. Mire a táborba elutazott, a levelet el is felejtette. Ő lepődött meg a legjobban, amikor aztán a táborhoz begördült a rádió fekete autója, benne az édesapjával meg a titokzatos Miska bácsival. Innentől leveleztek – de eleinte azt is csak titokban.

Eszperantó nyelvkönyvet is írt

Hamzáné most 80 éves. A mai napig lelkesen olvas, az internet használatát viszont szándékosan nem tanulta meg – úgy gondolja, az függővé teszi az embert. Közben az ötödik kötete is kiadásra vár. Aki ismeri, tudja róla, hogy az eszperantó mozgalomnak lelkes híve, ezért oktatókönyvet írt olyanoknak, akik egyébként ódzkodnak a nyelvtanulástól. 

– Remélem, egyszer Magyarországon is lesz eszperantó világkongresszus. A legjobban annak örülnék, ha a könyv annak megrendezésekor jelenne meg – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában