Helyi kultúra

2024.08.04. 09:31

Könyvajánló – Jojo Moyes: Valaki más cipőjében

Timár Kriszta

Egy apró dolog is képes szinte teljesen megváltoztatni az életünket. Ezen bölcsesség köré épül Jojo Moyes regényének törétnete, melyből két teljesen eltérő élethelyzetben lévő nő sorsát ismerhetjük meg, akiket egy közös véletlen teljesen új pályára sodor.

Sam egy teljesen átlagos feleség az átlagosnál kicsit több problémával. Férje elveszette munkáját és mély depresszióba süllyedt, így nemcsak hogy egyedül marad a családfenntartó szerepben, de még egy koloncot is a nyakába kap, hiszen a férfi inkább hátráltatja, mint segíti a mindennapok teendőinek menedzselésében. Ráadásul a munkahelyén is bizonyítania kell, így hatalmas a stressz rajta.

Aztán egyetlen délután minden megváltozik. Az edzőteremben ugyanis véletlenül egy másik nő táskáját veszi magához, melyben legnagyobb meglepetésére nem a kényelmes, rohangálós cipője, hanem egy exkluzív magassarkú lapul. Kénytelen ezt felvenni az üzleti tárgyalására, és bár alig bír benne járni, valahogy mégis meggyőzőbb benyomást kelt ügyfeleiben.

A cipő tulajdonosa, Nisha egy igazi luxusfeleség – és így is viselkedik. Teljesen kiborul, amikor kiderül, hogy csodás szandija helyett egy lapos cipő az egyetlen, amit edzés után a lábára tud venni, és bár hihetetlen cirkuszt rendez, hamarosan ez lesz a legkisebb problémája. Kiderül ugyanis, hogy férje gondosan kitervelt módon kidobta az életéből, ráadásul úgy, hogy ki is semmizi egyúttal. A luxushoz szokott nő egy pillanat alatt otthon és pénz nélkül találja magát, miközben magániskolába küldött fia alig várja, hogy végre hazajöhessen, mert utálja azt a helyet. Csakhogy Nishának nincs hova és nincs miből befogadnia.

Miközben Sam élete kifejezetten jobbra fordul és egyre sikeresebb – köszönhetően az elegáns cipő által kölcsönzött magabiztosságának – Nisha a túlélésért küzd. Takarítónőnek áll abban a szállodában, ahol pár napja még vendég volt, és miközben végignézi, hogy férje szeretője az ő luxusholmijaiban parádézik, ő maga egy szállodai alkalmazott apró lakásában húzza meg magát. Lassan pedig rájön, hogy nem azok az igazán boldog emberek, akiknek anyagilag semmire sincs gondjuk. Így amikor kiderül, hogy csupán akkor láthat a férjétől pénzt, ha visszaszerzi a méregdrága cipőt, amit elvesztett, egy idő után már nem is igazán azért akarja visszakapni, hogy saját jövőjét biztonságban tudhassa.

A regény egyszerre szól arról, hogy az önbizalom milyen fontos dolog a sikerben, és arról, hogy a mai világban mennyire nagyot tévedünk, amikor a boldogság kulcsát a gazdagságban keressük. Elsősorban Nisha karakterfejlődése az, ami egy átlagos limonádénál többé teszi ezt a regényt, melyben azért van egy kis bűnügyi szál is és persze az elmaradhatatlan romantika. 

Jojo Moyes-től olvashattunk már maradandóbb történetet is, nyári kikapcsolódásnak azonban ez is tökéletes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában