Szegedi hírek

2024.08.27. 18:40

Az egész színházi szakma Szegedre figyel pénteken - Galéria

Király Levente nevét viselő díj alapításával indult az évad a Szegedi Nemzeti Színházban. Pénteken a Kisszínház ad otthont az Országos Színházi Évadnyitónak, amelyek gálaestjén Hankó Balázs miniszter adja át a Kaszás Attila-díjat.

Koós Kata

Egyperces, néma tiszteleadással kezdődött a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülése kedden. A főhajtással a nyár folyamán elhunyt, egykori kollégáiról emlékezett meg a társulat: Kárpáti Zoltán festőtárvezetőről és a Nemzet Színészéről, Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművészről, örökös társulati tagról. Barnák László főigazgató bejelentette a Király Levente nevével fémjelzett díj megalapítását, amelyet mostantól minden évad végén egy színész nyerhet majd el színészkollégái szavazatai alapján. 

Kedden tartották az évadnyitó társulati ülést a Szegedi Nemzeti Színházban.
Kedden tartották az évadnyitó társulati ülést a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Karnok Csaba

A főigazgató a nyarat összegezve elmondta, hogy rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Több mint 89 ezren látogattak el a két játszóhely valamelyik előadására vagy koncertjére. Az 1,2 milliárd forintos jegybevételt szintén rekordnak minősítette, ugyanakkor kiemelte az állami céltámogatás hiányát.

A kőszínházi évadra a jegy- és bérletértékesítés augusztus 21-én indult és október 12-ig tart. A közelmúlt felújításairól is beszámolt a főigazgató, mint többek között a biztonsági és vészvilágítási rendszerek, valamint a színpadi és díszletraktári oltórendszer rekonstrukciója, az ügyelőrendszer korszerűsítése, továbbá a Nagyszínház földszinti nézőtere székeinek felújítása

Majd Barnák László úgy fogalmazott, hogy pénteken a Szegedi Nemzeti Színházra irányul a teljes hazai színházi szakma figyelme. A Kisszínház ad majd otthont ugyanis az Országos Színházi Évadnyitónak. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Teátrumi Társaság által újára indított konferencia-sorozat idei eseményére már 105 résztvevő regisztrált. Barnák elmondta, hogy több témában beszélgetnek majd az intézmény- és társulatvezetők, a műszaki és szervező szakemberek újságírók moderálásával. Az esti, Nagyszínházban rendezett gálaesten pedig Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adja át a Kaszás Attila-díjat. A díj történetében először kapja majd színésznő a kitüntetést. A jelöltek Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet és Tóth Ildikó. Az este hatkor kezdődő gálán fellépnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, a Szegedi Szimfonikus Zenekar zenészei, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ művészei, valamint meghívott Kaszás Attila-díjas művészek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában