Szegedi hírek

2024.07.19. 17:00

Gaskó Béla emléktábláját avatták

A Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatóhelyettesének tiszteletére avattak emléktáblát a szegedi közgyűjteményben. Gaskó Béla négy évtizedes múzeumi munkássága során létrehozta a legnagyobb vidéki bogárgyűjteményt.

Koós Kata

Fotó: Török János

Gaskó Béla emlékét Szeged legendás „rovarászaként” őrzi a helytörténeti emlékezet. Fáradhatatlan lelkesedéssel kutatta a dél-alföldi régió élővilágát, gyűjtötte a bogarakat, azok között is a cincérek érdekelték leginkább. Négy évtized alatt létrehozta a legnagyobb vidéki bogárgyűjteményt. Eredményeit, tapasztalatait nagy számú publikációban és több monografikus írásban tette közkinccsé. 2016 novemberében hunyt el. 

Gaskó
A Természettudományi Látványtár bejárata mellett helyezték el Gaskó Béla entomológus emléktábláját. Fotó: Török János

1974-től dolgozott a Móra Ferenc Múzeumban, 1986-ban vette át a Természettudományi Osztály vezetését. Később hosszú időn keresztül általános igazgatóhelyettesként segítette az intézmény munkáját. Életművét a szakma 2006-ban Pro Natura Emlékplakettel ismerte el, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Ásotthalom és környéke a legkedvesebb gyűjtőhelyei közé tartozott, amely nagyközség 2013-ban díszpolgárának választotta.

A múzeumban a Természettudományi Látványtár előtt elhelyezett emléktábláját pénteken avatták fel. Köszöntőt Kozma József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondott. 

 Egyszerre volt kiváló kutató és közgyűjteményi szakember. 42 éven át dolgozott a múzeumban, közben generációk sorának adta át természetszeretetét

 – mondta Kozma József.

Gaskó
Fotó: Török János

Bárkányi Ildikó, a Móra-múzeum általános igazgatóhelyettese foglalta össze egykori kollégája múzeumi munkásságát. Rámutatott Gaskó Béla széles műveltségére. 

A természetvédelem, a tájtörténet és a rovartan mellett minden érdekelte: a társadalomtörténet, a közélet, az irodalom. Szinte mindenről lehetett vele beszélgetni. Nem csak mint szaktudós vették igénybe a tudását, de például Szegeden az utcanévadási bizottságnak is oszlopos tagja volt

 – idézte fel Bárkányi Ildikó, aki kitért arra is, hogy elődje milyen nagy szerepet játszott a múzeum természettudományi gyűjteményének bővítésében. 1903-ban a kollekció 52 ezer darabból állt, 1974-ben, amikor Gaskó Béla átvette, 66 ezer darabból, 2008-ban pedig több mint félmillió darabbal zárta a statisztikát. Ebből csaknem 400 ezres a bogárgyűjtemény, amelyet Gaskó Béla gyűjtött rendszeres terepmunkái során. 

Fotó: Török János

Az emléktábla-avatás után Csehó Gábor, a Csermely Környezetvédelmi Egyesület elnöke mutatta be a megjelenteknek a Természettudományi Látványtár látványosságait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában