Szegedi hírek

2024.06.25. 19:23

Panaszkutatást végeznek a Homo Ludens Projekt tagjai

A panaszkodás korántsem szokás, hanem genetika függvénye – erre a felfedezésre mutat rá a szegedi Homo Ludens Projekt legújabb közösségi performansza, amely a Pygmalion kosara címet kapta. A panaszaiktól szabadulni vágyó kísérleti alanyokat pénteken és szombaton fogadják a Zug Színházban.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

Benkő Imola Orsolya, a szegedi Homo Ludens Projekt független alkotóközösség művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy 2018-ban ismerkedett meg a Pygmalion Kutatóintézet, azon belül Pygmalion professzor kutatásával és tudományos munkájával, 2022-ben pedig a Homo Ludens Projekt többi tagjával, Andrádi Eszterrel, Nahóczki Viktorral és Szilágyi Szabolccsal kiegészülve személyesen találkoztak a professzorral Umbriában, és vettek részt a forradalmi kísérletében. 

Kutatóknak csaptak föl a független alkotók, közösségi performanszra várják a vállalkozó kedvű közönséget pénteken és szombaton. Fotó: Gémes Sándor
Kutatóknak csaptak föl a független alkotók, közösségi performanszra várják a vállalkozó kedvű közönséget pénteken és szombaton. Fotó: Gémes Sándor

Szilágyi Szabolcs kifejtette, hogy Pygmalion először 2018-ban publikálta A panaszkodás, mint megszüntethető rendellenesség című tanulmányát, amely erőteljesen megosztotta a tudós társadalmat. 

– Rájött arra, hogy az agyban a kosársejt felelős azért, hogy mennyit panaszkodunk. Ha ezt kivonja, akkor csökken vagy teljesen elmúlik a panaszkodás – részletezte Benkő Imola Orsolya. 

A Homo Ludens Projekt tagjai az elmúlt évben több mint száz kísérleti alany bevonásával vizsgálták Szegeden a panaszgén előfordulását és működését. Ennek eredményeképpen alkották meg a Pygmalion kosara című tudományos performaszt, amelyet június 28-án és 29-én 19 órától mutatnak be állandó bázisukon, a Zug Színház és Művészeti Tetthelyen. A pénteki már telt ház, a szombati estre még elérhetők jegyek. 

– A közösségi performansz elsődleges célja felhívni arra a figyelmet, hogy mennyire vagyunk tudatában annak, hogy mennyit panaszkodunk. Akik csatlakoznak, vállalják, hogy kísérleti alanyokként vesznek részt, hajlandók magukkal szembesülni teszteken keresztül, hogy milyen fokig panaszkodnak – magyarázta a művészeti vezető, aki hozzátette, hogy szándékaik szerint az est lehetőséget nyújt majd arra is, hogy akik igazán akarják, teljesen megszabaduljanak a panaszkodás terhétől. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában