Szegedi hírek

2024.06.21. 15:52

Megnyílt a Munkácsy-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban - GALÉRIA

Pénteken délelőtt nyitották meg a Munkácsy, a festőzseni című kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban. Pákh Imre magángyűjteményét 2006-ban és 2012-ben is megtekinthette a szegedi közönség, mára azonban mintegy duplájára bővült a kollekció.

Koós Kata

A szombati Múzeumok Éjszakáján is megcsodálható lesz a Munkácsy több mint 80 remekművét felvonultató tárlat. Fotó: Karnok Csaba

Munkácsy Mihály művészete az, amely az átlagember számára is megfogható, közérthető. Fantasztikus szalonképei, portréi, szocioképei mindannyiunkat megszólítanak – mondta Fogas Ottó múzeumigazgató a Munkácsy-kiállítás pénteki megnyitóján, a Móra Ferenc Múzeumban. Azzal folytatta, hogy 2006-ban és 2012-ben ugyan már volt Munkácsy-tárlat Szegeden, de utóbbi is csupán feleannyi művet mutatott be, mint az aktuálisan nyílt tárlat. A kultúrpalota alsó szintjének mindhárom nagytermét megtöltötték a remekművekkel.  

A kiállított, összesen 82 festmény és grafika Pákh Imre magángyűjteményének része. Az amerikai-magyar üzletember az 1980-as, '90-es években kezdte felvásárolni Munkácsy Mihály műveit, kollekciója a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteménnyé vált. A festmények az alkotó életművének azon részébe engednek bepillantást, amelyet a közönség kevésbé ismer. Az 1880-as években készült szalonképek, arc- és tájképek jelentős része ugyanis már a művész műterméből közvetlenül Európa és Amerika különböző magángyűjteményeibe került. 

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke is, aki húsz éve utaztatja csapatával a Pákh-kollekciót határon innen és túl. Büszkén mondta el, hogy a tárlat már túl van az ötmilliomodik látogatón. Úgy fogalmazott, hogy Munkácsy Mihály igazi magyar ember volt, elég csak Árpád fejedelmet ábrázoló Honfoglalás című képére tekintenünk. 

Még húsz év után is, ha ma megállok egy-egy festménye előtt, annyira erősen érzem, hogy hazaszeretetre, hazafiasságra nevel bennünket 

– emelte ki Fásy Ádám. 

A megnyitó beszédek után Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést a megjelenteknek. 

 Szeretném, ha úgy gondolnának Munkácsy képeire, mint amelyek kitágítják a valóságot. Sokat lehet hallani, hogy a művei a valóság valamiféle leképezései, de erről a nagyon naturalista képek esetében, főleg jelentéktelenebb alkotóknál lehetne szó. Azonban egy olyan nagy festőnél, mint amilyen Munkácsy, egy műalkotás valójában a világhoz, a valósághoz hozzátesz még egy darabot. Nem leutánoz valamit, hanem alkot, teremt

 – hangsúlyozta a művészettörténész, majd egyes műveken fel is fejtette, hogy milyen hosszasan és alaposan átgondolt alkotófolyamat eredményei.  

A kiállítás rendezői a gyerekeknek külön attrakciókkal készültek. Kipróbálhatják portréfestői kvalitásaikat, megmosolyogtató „hibákat” kereshetnek festménymásolatokon, sőt még érzéki csalódásokat is megtapasztalhatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában