2024.06.30. 19:10
Középkori ízeket és lovagi viadalokat elevenítettek meg – Galéria
Korhű fogásokat felvonultató főzőversennyel, harci bemutatókkal és lovagi játékokkal repítette vissza a középkorba az első kisteleki történelmi nap látogatóit három hagyományőrző egyesület vasárnap. A gasztroviadal aranyérmét hagyományőrző nyerte, a második és harmadik helyezést azonban helyi civil közösségek zsebelték be.
Kelevézhajításban és övbirkózásban is összemérték ügyességüket a hagyományőrzők. Fotó: Karnok Csaba
Hagyományteremtő céllal rendezett történelmi napot az Oroszlánszív Lovagrend Kisteleken vasárnap. A szentesi Hunyadiak Örökében és a zentai Szent Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesületekkel közösen vertek tábort a Vásártéren, és röpítették vissza a résztvevőket az időben. Megelevenedtek a középkori ízek, valamint a lovagi párviadalok és tornák világa is.
Szeretnénk Dél-Magyarországon egy nagy hagyományőrző rendezvényt meghonosítani, hogy ne kelljen elmenni az ország másik felére, ugyanis a környékben is vannak hagyományőrző csapatok
– mondta el lapunknak Nagy Gábor, az Oroszlánszív Lovagrend alapító-elnöke.
A történelmi nap főzőversennyel indult, amelynek csapatai kizárólag korabeli alapanyagokat használhattak fel.
Első helyezést Napkori Mónika, a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnöke ért el középkori, hagymalében szervírozott fokhagymás pecsenyéjével, amely mellé tisztaborsót, sült répát és uborkasalátát tálalt fel. Elmondta, az egyesület 2008-ban alakult történelem iránt rajongó fiatalokból. Fő céljuk Hunyadi János és Mátyás király korának bemutatása korhű ruhák viselésével, zsoldostábor felállításával, táncházak és fegyveres, harci bemutatók rendezésével. Az egyesület minden tagja a korszak más-más területének kutatásáért felel. Van közöttük, aki a gasztronómiát, a többiek a 15. századi táncokat, viseleteket, páncélokat, fegyvereket kutatják.
A főzőversenyre egy teljes menüsort hoztunk el. Tudni kell, hogy a legszegényebb polgári családoknál is legalább három különböző fogást szolgáltak fel egymás után. Külön tálalták a húst, a kását, a zöldséget. A receptekről szerencsére vannak írásos forrásaink, ezek alapján rekonstruáljuk az ételeket. Persze nem egyszerű, mert ezeket a szakácskönyveket ne úgy képzeljük el, mint a maiakat. Inkább iránymutatásokat tartalmaznak, mint például, „a borsót hántold meg, engedd neki lúgját, savazd föl”
– részletezte Napkori Mónika.
Középkori ízeket és lovagi viadalokat elevenítettek meg – Galéria: Karnok Csaba
A főzőverseny második és harmadik helyezését két helyi közösség, a kisteleki nyugdíjasok és a nagycsaládosok csapata nyerte.
Az eredményhirdetés után elkezdődtek a harci bemutatók és lovagi játékok, amelyekbe bárki becsatlakozhatott. Volt övbirkózás, kelevézhajító, számszeríjász- és íjász-, valamint láncingdobó verseny is.