Először rendeztek Kisteleken történelmi napot

2024.06.30. 19:10

Középkori ízeket és lovagi viadalokat elevenítettek meg – Galéria

Korhű fogásokat felvonultató főzőversennyel, harci bemutatókkal és lovagi játékokkal repítette vissza a középkorba az első kisteleki történelmi nap látogatóit három hagyományőrző egyesület vasárnap. A gasztroviadal aranyérmét hagyományőrző nyerte, a második és harmadik helyezést azonban helyi civil közösségek zsebelték be.

Koós Kata

Kelevézhajításban és övbirkózásban is összemérték ügyességüket a hagyományőrzők. Fotó: Karnok Csaba

Hagyományteremtő céllal rendezett történelmi napot az Oroszlánszív Lovagrend Kisteleken vasárnap. A szentesi Hunyadiak Örökében és a zentai Szent Longinus Történelmi Hagyományőrző Egyesületekkel közösen vertek tábort a Vásártéren, és röpítették vissza a résztvevőket az időben. Megelevenedtek a középkori ízek, valamint a lovagi párviadalok és tornák világa is.

középkori
Középkori ízek is megelevenedtek.
Fotó: Karnok Csaba

 Szeretnénk Dél-Magyarországon egy nagy hagyományőrző rendezvényt meghonosítani, hogy ne kelljen elmenni az ország másik felére, ugyanis a környékben is vannak hagyományőrző csapatok 

– mondta el lapunknak Nagy Gábor, az Oroszlánszív Lovagrend alapító-elnöke. 

A történelmi nap főzőversennyel indult, amelynek csapatai kizárólag korabeli alapanyagokat használhattak fel. 

Első helyezést Napkori Mónika, a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnöke ért el középkori, hagymalében szervírozott fokhagymás pecsenyéjével, amely mellé tisztaborsót, sült répát és uborkasalátát tálalt fel. Elmondta, az egyesület 2008-ban alakult történelem iránt rajongó fiatalokból. Fő céljuk Hunyadi János és Mátyás király korának bemutatása korhű ruhák viselésével, zsoldostábor felállításával, táncházak és fegyveres, harci bemutatók rendezésével. Az egyesület minden tagja a korszak más-más területének kutatásáért felel. Van közöttük, aki a gasztronómiát, a többiek a 15. századi táncokat, viseleteket, páncélokat, fegyvereket kutatják. 

A főzőversenyre egy teljes menüsort hoztunk el. Tudni kell, hogy a legszegényebb polgári családoknál is legalább három különböző fogást szolgáltak fel egymás után. Külön tálalták a húst, a kását, a zöldséget. A receptekről szerencsére vannak írásos forrásaink, ezek alapján rekonstruáljuk az ételeket. Persze nem egyszerű, mert ezeket a szakácskönyveket ne úgy képzeljük el, mint a maiakat. Inkább iránymutatásokat tartalmaznak, mint például, „a borsót hántold meg, engedd neki lúgját, savazd föl”

 – részletezte Napkori Mónika. 

A főzőverseny második és harmadik helyezését két helyi közösség, a kisteleki nyugdíjasok és a nagycsaládosok csapata nyerte. 

Az eredményhirdetés után elkezdődtek a harci bemutatók és lovagi játékok, amelyekbe bárki becsatlakozhatott. Volt övbirkózás, kelevézhajító, számszeríjász- és íjász-, valamint láncingdobó verseny is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában