Helyi kultúra

2024.06.21. 11:03

Ismét Európa-bajnokok lettek a SZTE Gyakorló robotépítő diákjai

Special Challenge kategóriában Európa-bajnok lett a RoboCup Junior robotépítő versenyen a SZTE Gyakorló csapata. Az alsós diákok helyszínen rögtönzött feladatban bizonyultak a legjobbnak, ráadásul náluk idősebbek között.

Delmagyar.hu

Június 13. és 16. között rendezték meg a németországi Hannoverben a RoboCup Junior robotépítő Európa-bajnokságot, ahol az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai Special Challenge kategóriában első helyezést értek el.

Fotó: DM

Június 13. és 16. között rendezték meg a németországi Hannoverben a RoboCup Junior robotépítő Európa-bajnokságot, ahol az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai Special Challenge kategóriában első helyezést értek el. A Tárkány Réka, Juhász Noémi, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Németh Ákos és Manai Ibrahim által alkotott csapat a nemzetközi megmérettetésen azt a robotszínházat mutatta be, mellyel márciusban a horvátországi Ifjúsági Robot Kupán második helyezést értek el, valamint a Special Challenge kategóriában egy helyben kapott, rögtönzött feladat során bizonyították be rátermettségüket.

A rangos versenyen az SZTE Gyakorló Általános Iskola öt fős, 9-10 évesekből álló csapata, pár évvel idősebbek ellen versenyzett, Special Challenge kategóriában, ami tulajdonképpen egy robotépítő programozási kihívás, végül így is első helyen zártak. A diákok felkészítő tanára, Özvegy Judit elmondta, a kihívás során a helyszínen kapták meg a feladatot, hogy a robotoknak mit kell végrehajtania. Annak alapján kellett a gyerekeknek átépíteni a saját robotjukat. Hozzátette, a versenyfeladat abból állt, hogy a célvonaltól elindulva többféle színű vonalon kellett áthaladnia a robotnak. A robot az elvégzett feladatért attól függően kapott pontokat, hogy melyik színen haladt át, melyik mezőn sikerült átmennie. A feladatot háromszor kellett a robotnak elismételnie.

Június 28-án rendezik meg a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítési és programozási versenyt, melyen a hannoveri RoboCup Junior győztesei mellett az SZTE Gyakorló Általános Iskola több csapata is részt vesz. Ott a gyerekek a környezetvédelem és a klímaváltozás témaköréhez kapcsolódva építenek majd robotokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában