Lézerszkennerrel mérték fel

2 órája

Márki-Zay Péter szerelemprojektje a városháza felújítása, jövőre folytatják

Nem áll meg a vásárhelyi városháza felújítása, október 9-én 5,7 millió forint + ÁFÁ-s tervezői szerződést kötött a budapesti Urban Design Group Kft.-vel a műemléki nyugati, déli és keleti oldala felújításának megtervezésére az önkormányzat. A város részéről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármester írta alá a szerződést.

Kovács Erika

Lézerrel mérték fel a szakemberek az épületet, közölte Márki-Zay Péter egy tévéműsorban a városháza felújítása kapcsán.

városháza felújítása, hódmezővásárhely
A vásárhelyi városháza felújítása a 2025-ös év egyik nagy projektje a polgármester szerint. Fotó: Török János

Lézerszkennerrel mérték fel

A városháza egy 131 éves műemléképület. Vagyis a felújításhoz nem lehet csak úgy nekiállni, mint egy egyszerű épületnél. Ezt előtte meg kell terveztetni és a terveket el kell majd fogadtatni a műemlékvédelmi hatósággal

 – mondta Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió legfrissebb Időben című műsorában. Az Urban Design csütörtökön látott hozzá az épület felméréséhez. A nyugati oldallal kezdték, amihez a lézert is igénybe vették. A lézerszkennerrel gyorsabb és precízebb a homlokzat felmérése, ami a hagyományos technikákkal akár egy hetes munka is lehetne. A tervezőknek sietniük kell, hiszen nincs sok idejük a tervek elkészítésére. Márki-Zay Péter bejelentette, a felújítási tervnek 45 napon belül kell elkészülnie.

A kirúgott városházi dolgozók bére is „beépül” a felújításba?

Az önkormányzat úgy számol, hogy 2025 elején írják ki a kivitelezési pályázatot. A kivitelezés költségeinek egy részét valószínűleg a választás után lapátra tett 8 városházi dolgozó megspórolt bére is adja, hiszen Márki-Zay Péter akkor többek között azzal indokolta a létszámleépítést, hogy néhány fejlesztést is végrehajtanak a megmaradó pénzből.

Jövőre tehát az egyik nagy projektünk az lesz, hogy folytatjuk a városháza felújítását. A torony és az északi homlokzat után most a nyugati homlokzat is megszépül

 – jelentette be Márki-Zay Péter.

Mint azt lapunk is folyamatosan figyelemmel kísérte, az északi homlokzat és a torony felújítása idén tavasszal készült el, amit a szivárvány minden színében lehet esténként megtekinteni. A színváltós megvilágításra egyébként 34 millió forintot költött az önkormányzat.

Márki-Zay Péter szívügye a városháza felújítása, a visszhangzó pincére 100 milliót költött

Az északi homlokzat és a torony felújításának tervezését alaposan „elkalkulálták”. A 257 milliósra tervezett felújítás elején kiderült, hogy az eredetileg tervezett, 10 százalékos helyett a felület több mint 60 százalékán ki kellett cserélni a vakolatot, ami jelentősen megdrágította a beruházást, de Márki-Zay Péter azt nyilatkozta, hogy a „több tízmilliós” többletköltséget a kivitelező, Kendi Imre – aki egyébként az előző ciklusban a polgármester városstratégiai tanácsadója is volt – „nagyvonalúan bevállalta”.

A városháza a polgármester szívügye, a pincétől a padlásig. A pince 370 négyzetméteres részét is felújították, ott több mint 100 millió forintból zenekari próbatermet hoztak létre, csakhogy hiba csúszott a gépezetbe, ugyanis a terem jobban visszhangzik, mint Tihany, vagyis egyelőre, amíg nem csillapítják a hangzást, zenekari próbateremnek és színházi előadásokra is alkalmatlan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában