Különleges élmények

1 órája

Pályaorientációs nap füsttel, bilinccsel – videóval, galériával

A gyerekek szerdán a Juhász Gyula nevét viselő makói szakiskolában felvehették a tűzoltók védőruháját és sisakját, ráfekhettek a mentők hordágyára és kipróbálhatták, milyen bilincset viselni. Ilyen volt a pályaorientációs nap, amit a helyi és környékbeli általános iskolák végzőseinek szerveztek – izgalmas programokkal.

Szabó Imre

– Kicsit kényelmetlen benne mozogni, de biztosan komoly védelmet nyújt. A sisak védőüvegén keresztül ráadásul a sűrű, fehér füstben is mindent kitűnően láttam – mondta a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Technikum udvarán a 10. évfolyamos Lajtár Ramóna, miután felvette a makói tűzoltók hőtől és lángoktól védő speciális védőruháját, illetve egy színpadi műfüsttel megtelt sátorban ki is próbálta. Bár az intézmény rendvédelmi tagozatán tanul, eddig nem gondolt rá, hogy esetleg tűzoltó lesz – a bemutató viszont nagyon tetszett neki. Az iskolában azért voltak ott a katasztrófavédelem – valamint többek között a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a mentők – szakemberei, mert pályaorientációs napot tartottak a helyi, illetve környékbeli általános iskolásoknak.

pályaorientációs nap, büntetés-végrehajtás, Makó
Pályaorientációs nap Makón: Lajtár Ramóna bátran lép be a füstbe. Fotó: Szabó Imre

Pályaorientációs nap emlékezetes élményekkel

Több mint háromszáz hetedik és nyolcadikos diák érkezett ma hozzánk 

– mondta Aszódiné Pernye Szilvia, a 349 tanulóval rendelkező iskola igazgatója. A Juhász Gyulában egyébként négy ágazat közül választhatnak az érdeklődők; ezek a rendészeti, az egészségügyi és szociális, illetve sport. Emellett gimnáziumi képzésük is van. 

Megtudtuk, az idén már harmadjára megrendezett pályaorientációs nap célja az, hogy megismerjék az intézményben folyó oktatást, az itt elsajátítható szakmákat, és bepillantást is nyerjenek azoknak a mindennapi életébe, akik ezeket a hivatásokat választották. Rendeztek a fiataloknak többek között egészségügyi, önvédelmi, kutyás ás tűzoltási bemutatót, láthattak masszázst, kipróbálhatták a lövészetet, beülhettek a rabomobilba és felfekhettek a mentősök hordágyára. Még azt is kipróbálhatták, milyen érzés bilincset viselni. 

Az egyik lányt, aki szerencsét próbált, szerettük volna az élményről megkérdezni, de érthető okokból nagyon zavarban volt. Annyit azért elárult, nem szeretné ezt a valóságban is átélni.

Akár kiváló tűzoltók is lehetnek

Korábban volt, hogy jelezték többen, érdekli őket a hivatásunk. Ma ezt még senki sem mondta, sőt a füstsátorból kilépőktől inkább ennek az ellenkezőjét hallottam eddig. De biztosan lesznek most is, akiknek fel tudjuk kelteni a kíváncsiságát 

– mondta a makói tűzoltóparancsnok, Balogh Róbert alezredes. Hozzátette, mindig szívesen jönnek bemutatkozni, és a képzésben is részt vesznek. A Juhász Gyulából kollégák is érkeznek hozzájuk időről időre. Az a tapasztalat, hogy belőlük is kitűnő tűzoltó válik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában