3 órája
Tamás nyerte az üllési pálinkaversenyt irsai párlatával
Kertészkedéssel kezdődött, az üllési pálinkaverseny győztes főzete lett belőle. Kovács Tamás Irsai Olivér szőlőből készített pálinkája nyerte az idei Szent Mihály-napi vigasság pálinkaversenyét.
Kovács Tamás és a pálinka története a kertben kezdődött.
– Amikor 2015-ben megvettük ezt a házat, a gyümölcsfák roskadoztak a terméstől. Először a feleségem lekvárt, befőttet készített a gyümölcsből, de aztán rájöttem, hogy máshogy is lehet hasznosítani a fák termését. Így született meg a pálinkafőzés ötlete – mesélte az üllési Kovács Tamás, aki idén Irsai Olivér szőlőből főzött pálinkájával megnyerte az idei Szent Mihály-napi vigasság pálinkaversenyét.
Pálinka: a kisüsti kihívása és szépsége
Tamás tudta, hogy a nagyüzemi főzés minősége nem felel meg az elvárásainak, ezért vásárolt egy klasszikus, rézből készült vajdasági 100 literes kisüstöt, és kezdetét vette a kézműves pálinkafőzés kalandja. Nem egyszerűsítette le a folyamatot; elkötelezett a hagyományos kézműves módszerek mellett. A kétlépcsős kisüsti főzést választotta, amely különleges figyelmet igényel, és tisztább, ízletesebb italt eredményez.
– Ez nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól – vallja. A barátok, ismerősök folyamatos dicsérete ösztönözte, hogy tovább tökéletesítse a pálinkáit, végül a versenyzés mellett döntött.
Az első versenyek és eredmények
Első versenyén ismerősei biztatására indult, majd sorra születtek a díjak. Legutóbb irsai pálinkájával aratott sikert, bár saját ízlésének jobban megfelel az Aletta, aminek íze közel áll a szívéhez. Korábban sárgadinnye- és őszibarack-pálinkájával is kiemelkedő pontszámokat ért el. A legutóbbi verseny pénzjutalmát jótékony célra ajánlotta fel, ezzel is kifejezve közössége iránti elkötelezettségét. Az összeget a szegedi Duchenne-szindrómás kisfiú, Mirkó gyógykezelésére ajánlotta fel Tamás.
A siker titka és jövőbeli tervek
A civilben lakatos-hegesztő Kovács Tamás számára a pálinkafőzés nem csak hobbi: művészet és szenvedély. Bár nagyon ritkán iszik, nincs is kedvenc pálinkája, elmondása szerint a minőségi gyümölcs és a türelem adja az általa főzött italok különleges karakterét. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy újabb, különleges ízeket kísérletezzen ki, és még több versenyen próbára tegye pálinkafőző tehetéségét.