Hagyományos kisüsti technika hozta meg a sikert

3 órája

Tamás nyerte az üllési pálinkaversenyt irsai párlatával

Kertészkedéssel kezdődött, az üllési pálinkaverseny győztes főzete lett belőle. Kovács Tamás Irsai Olivér szőlőből készített pálinkája nyerte az idei Szent Mihály-napi vigasság pálinkaversenyét.

Arany T. János

Kovács Tamás és a pálinka története a kertben kezdődött. 

pálinka
Hagyományos módszerrel készült a díjnyertes pálinka. Az üllési Kovács Tamás nyerte a  Szent Mihály-napi vigasság pálinkaversenyét. Fotó: Karnok Csaba

– Amikor 2015-ben megvettük ezt a házat, a gyümölcsfák roskadoztak a terméstől. Először a feleségem lekvárt, befőttet készített a gyümölcsből, de aztán rájöttem, hogy máshogy is lehet hasznosítani a fák termését. Így született meg a pálinkafőzés ötlete – mesélte az üllési Kovács Tamás, aki idén Irsai Olivér szőlőből főzött pálinkájával megnyerte az idei Szent Mihály-napi vigasság pálinkaversenyét.

Pálinka: a kisüsti kihívása és szépsége

Tamás tudta, hogy a nagyüzemi főzés minősége nem felel meg az elvárásainak, ezért vásárolt egy klasszikus, rézből készült vajdasági 100 literes kisüstöt, és kezdetét vette a kézműves pálinkafőzés kalandja. Nem egyszerűsítette le a folyamatot; elkötelezett a hagyományos kézműves módszerek mellett. A kétlépcsős kisüsti főzést választotta, amely különleges figyelmet igényel, és tisztább, ízletesebb italt eredményez. 

– Ez nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól – vallja. A barátok, ismerősök folyamatos dicsérete ösztönözte, hogy tovább tökéletesítse a pálinkáit, végül a versenyzés mellett döntött.

Az első versenyek és eredmények

Első versenyén ismerősei biztatására indult, majd sorra születtek a díjak. Legutóbb irsai pálinkájával aratott sikert, bár saját ízlésének jobban megfelel az Aletta, aminek íze közel áll a szívéhez. Korábban sárgadinnye- és őszibarack-pálinkájával is kiemelkedő pontszámokat ért el. A legutóbbi verseny pénzjutalmát jótékony célra ajánlotta fel, ezzel is kifejezve közössége iránti elkötelezettségét. Az összeget a szegedi Duchenne-szindrómás kisfiú, Mirkó gyógykezelésére ajánlotta fel Tamás.

A siker titka és jövőbeli tervek

A civilben lakatos-hegesztő Kovács Tamás számára a pálinkafőzés nem csak hobbi: művészet és szenvedély. Bár nagyon ritkán iszik, nincs is kedvenc pálinkája, elmondása szerint a minőségi gyümölcs és a türelem adja az általa főzött italok különleges karakterét. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy újabb, különleges ízeket kísérletezzen ki, és még több versenyen próbára tegye pálinkafőző tehetéségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában