Hódmezőpvásárhely is pályázik

2 órája

Márki-Zay Péter: Vásárhely pályázik a szabadkígyósi kastélyra

Hódmezővásárhely önkormányzata pályázni fog a szabadkígyósi kastélyra – ezt a polgármester lapunk érdeklődésére megerősítette. Márki-Zay Péter azt viszont nem tudta, hogy a szabadkígyósi kastély felújítása csak részben történt meg, a következő tíz évben milliárdokat kell még rákölteni.

Kovács Erika

Ami biztos, Márki-Zay Péter önkormányzata egy forintért kikérte a szabadkígyósi kastély pályázati anyagát.

Szabadkígyósi kastély, homlokzat
A szabadkígyósi kastélyt nagyon sokan keresik fel. Az épület teljes homlokzatát felújították 2019 és 2022 között, a földszinten kiállítást rendeztek be. Márki-Zay Péter kikérte a pályázati anyagát. Fotó: Kovács Erika

3,2 milliárdot költöttek rá

Október 31-ig lehet pályázni nyolc kastély „örökbefogadására”. Ez kötelezettségekkel jár, a látogatók számára elérhetővé kell tenni a kastélyokat az év háromszáz napján. Az ingatlanokat tíz év alatt kell az örökbefogadóknak felújítaniuk, ami épületenként tízmilliárdos nagyságrendű befektetést is jelenthet.

A Nemzeti Kastélyprogram részeként 3,2 milliárd forintból újították fel a szabadkígyósi kastély egy részét. A munkálatok a teljes homlokzatot, a pince egy részét, a földszintet, a főlépcsőházat és a kilátót érintették. A 365 ablakos Wenckheim-kastély látogatható, emellett irodalmi és zenei programokat is rendszeresen helyt ad. Azonban még rengeteg a munka, többek között az emeleti részt is fel kell újítani. 

A bevételekből működtetnék

Arra a kérdésünkre, hogy mit kezdenének a kastéllyal, Márki-Zay Péter azt válaszolta, működtetnék, jó gazdái lennének. Hogy miből lenne Vásárhelynek erre pénze? A polgármester azt válaszolta, egy szépen felújított kastély esetében a működtetést meg lehet oldani a bevételekből. Lapunk emlékeztette Márki-Zay Pétert, hogy a kastélynak csupán a földszinti részét újították fel. 

– Ennyire nem ismerem behatóan a kastélyt, csak az a nemes gondolat motoszkál a fejemben, hogy meg kell menteni a rablóbandától a nemzeti örökség kincseit. Ha a kormány nem tudja ezeket a kastélyokat felújítani, működtetni, akkor az önkormányzatoknak kell áldozatot vállalniuk – mondta Márki-Zay Péter. Rákérdeztünk arra is, hogy egyeztettek-e ezzel kapcsolatban a szabadkígyósi önkormányzattal. A válasz: nem.

– Feltételezem, hogy a szabadkígyósi önkormányzat, mivel kis önkormányzat, kevesebb forrással rendelkezik, mint Hódmezővásárhely – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

A szabadkígyósiak később döntenek

Kosznáné Dr. Pule Ilona, Szabadkígyós új polgármestere is olvasott Márki-Zay Péter terveiről. Leszögezte, szombaton alakult meg az új képviselő-testület, oda nem vitték be a kastélykérdést. Október 22-én tartanak rendkívüli ülést, ahol az új testület dönt a pályázat sorsáról. 

– Minden testületi taghoz eljuttatom a pályázati felhívást, hogy már előre tanulmányozhassák. A döntést nem én, hanem közösen hozzuk meg ebben a kardinális kérdésben. Számunkra rendkívül fontos a kastély sorsa – szögezte le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában