Drága lesz

2 órája

Márki-Zay Péter önkormányzata elbukta a munkaügyi pert

Sokba kerül Márki-Zay Péter hivatalának, hogy Hódmezővásárhely volt jegyzőjével 2023 tavaszán felrúgta a közszolgálati jogviszonya megszüntetésére vonatkozó megállapodást. Tatár Zoltán jogerősen megnyerte a munkaügyi pert. Márki-Zay Péter hivatala most nettó 5,1 millió forintot fizet neki és másfél éves késedelmi kamatot.

Kovács Erika

Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely volt jegyzője a közösségi felületén jelentette be, hogy megnyerte a 2023 tavaszán indított munkaügyi perét a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat ellen. 

Márki-Zay Péter, Tatár Zoltán, munkaügyi per
Tatár Zoltán megnyerte a munkaügyi pert. Archív fotó: 

Másfél évig húzódott a per

„A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal ellen általam indított közszolgálati jogvitában jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet, mivel a polgármesteri hivatal visszavonta a fellebbezését. A jogerős ítélet alapján mintegy 5,1 millió Ft kártérítést, valamint ennek 2023. április 7. óta járó késedelmi kamatát kell számomra megfizetniük a közszolgálati jogviszonyom jogellenes (érvénytelen) megszüntetése miatt” – írta. A munkaügyi per másfél évig húzódott.

Kémkedéssel is meggyanúsították

Tatár Zoltán „ügye” még a 2022-es országgyűlési választás előtt kezdődött, amikor az országgyűlési egyéni választókerületi bizottsági tagnak jelölt, Pro Urbe-díjas Faragóné Szénási Emese egy „javított” előterjesztéssel a póttagok közé került. Helyette Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát, az azóta települési képviselővé választott és esküt tett Kecskés Fannit delegálta a közgyűlési többség a bizottságba. Ezek után mondott le az akkori jegyző, de vezető jogtanácsosként továbbra is a hivatalban maradt. Márki-Zay Péterrel megromlott a kapcsolatuk, a polgármester még kémkedéssel is meggyanúsította Tatár Zoltánt, akinek azóta „papírja” van róla, hogy nem kémkedett. Végül a volt jegyző felmondott, írásban is megegyeztek a távozása feltételeiről, amit azonban Márki-Zay Péter, jogi aggályokra hivatkozva, nem tartott magára nézve kötelezőnek. Tatár Zoltán perre ment. 

Busás összeg 15 napon belül

– Az ítélet már januárban megszületett, ami ellen fellebbezést nyújtott be az önkormányzat. Mint kiderült, ezt a bírósági ítélkezési szünet első napján, július 15-én visszavonták. Engem csak most értesített erről a bíróság. Az azonban egyértelmű, hogy a fellebbezési história csak időhúzás volt a hivatal részéről – nyilatkozta lapunknak Tatár Zoltán, akitől megtudtuk, 15 munkanapon belül kell a polgármesteri hivatalnak a nettó 5 millió 98 ezer 800 forintot és az összeg késedelmi kamatát kifizetnie. Ez utóbbi, Tatár Zoltán számítása szerint 860 ezer forint. A feleknek kell viselni a per során felmerült saját költségeiket, ami a volt jegyző meglátása szerint az önkormányzat esetében nem kevés, több mint egymillió forint lesz.

Tatár Zoltánnak még további perei vannak az önkormányzattal és Márki-Zay Péterrel szemben. A Médiacentrum Kft. ellen személyiségvédelmi pert indított. Tatár Zoltán a fiával együtt is pereli az önkormányzatot, személyes adatokkal való visszaélés miatt. Márki-Zay Péterrel szemben Kis Andrea volt alpolgármesterrel polgári pert indítottak, ezen kívül Tatár Zoltán két büntetőpert is kezdeményezett Vásárhely polgármestere ellen, mindkét esetben rágalmazás miatt. 

Tatár Zoltánnak, amióta Vásárhelyen felmondott, nem volt új állása. Október elejétől az orosházi önkormányzat megbízott jegyzője és ugyanitt pályázik a kiírt jegyzői posztra is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában