Októberben oltanak

4 órája

Sok diáknak kérték az életmentő HPV elleni védőoltást

Csongrád-Csanád vármegyében a hetedikes gyerekek 77 százaléka kérte az ingyenesen felvehető HPV elleni védőoltást. A védettséghez két vakcinára van szükség. Az első védőoltást októberben, a másodikat jövő áprilisban kapják meg a diákok.

Suki Zoltán

A 2024/25-ös tanévben is önkéntesen kérhették a 12. életévüket betöltött, hetedik osztályos tanulók szülei a HPV elleni védőoltást gyermeküknek, továbbra is ingyenesen.

HPV, méhnyakrák, daganat, vakcina,oltás
Életet menthet a vakcina. Fotó: Shutterstock

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal lapunkkal azt közölte, hogy a vármegyében 3347 tanuló jogosult az ingyenes oltásra. Közülük 2571 gyermek szülei kérték a vakcinát, vagyis a tanulók 77 százaléka. Összesen 107 oktatási intézményből jelentkeztek a védőoltásért vármegyénkből. A HPV elleni védőoltást – a korábbi tanévekhez hasonlóan – idén is iskolai kampányoltás részeként adják be. Az első injekciót októberben, a másodikat jövőre áprilisban kapják meg a diákok. 

Két védőoltás kell a védettséghez 

A vakcinát az oltásra jogosultak szülei, gondviselői egy írásos nyilatkozat kitöltésével igényelhették szeptember 13-áig. A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen alakít ki védettséget, amelyek a leggyakrabban okoznak daganatos megbetegedést, továbbá a vírus két olyan típusa ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban azt közölte, hogy az oltóanyag biztonságos és hatásos, segítségével visszaszorítható a magas kockázatú HPV vírus okozta megbetegedések kialakulása.

A lányok már 2014-től kaphatják 

A hetedikes lányok számára már a 2014/15-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/21-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a vakcina beadását.

A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányoknál évek óta 80 százalék körüli, a fiúknál 68 százalékos; az elmúlt tíz évben összesen 425 ezer tanuló kapott oltást. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel, ha az oltási sorozat megkezdésekor az oltandó nem töltötte be a 15-ik életévét. Az első oltás idején 15 éves életkort betöltött, hetedik évfolyamba járó gyerekek immunizálásához viszont már három dózis szükséges.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákos esetek mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as felelős. Az állam által térítésmentesen biztosított vakcina a szexuális élet megkezdése előtt alkalmazva az átlagosan 44 hónapos követési idejű klinikai vizsgálat alapján kiemelkedő, 93 százalék feletti védettséget nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen az azt okozó HPV típusoktól függetlenül.

Sok beteget regisztrálnak 

2012-ben a méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében. Hazánkban 2008 és 2014 között évente átlagosan 1520 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható, mégis 2008 és 2014 között Magyarországon évente átlagosan 408 nő halt meg méhnyakrák következtében. Magyarországon 2009 és 2014 között a méhnyakrák a 15–44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában