Közlekedésbiztonsági rekonstrukció

3 órája

Folytatódik az algyői főutca felújítása

Október második felében elkezdődhet a Kastélykert utca egy kilométeres szakaszának teljes körű rekonstrukciója. Az algyői főutca felújítása szakaszosan, a település saját forrásaiból valósul meg. Az utat szélesítik és kerékpáros nyomot is kialakítanak.

Koós Kata

A második ütemben a bekötőúttól a Téglás utcáig tartó szakasz kiszélesítésével folytatódik az algyői főutca felújítása. Fotó: Karnok Csaba

Saját forrásból folytatja az algyői településvezetés a főutca felújítását. Molnár Áron polgármester elmondta, hogy éveken át próbáltak állami forrást szerezni a Magyar Közút Nzrt. vagyonkezelésébe tartozó út felújítására mindenekelőtt a közlekedésbiztonság fokozása érdekében. A Kastélykert és a Vásárhelyi utca négy kilométer hosszú. 

főutca felújítása, közbiztonság, Algyő
Kerékpáros nyomot is felfestenek a közlekedésbiztonság növelése érdekében. Látványterv: algyői önkormányzat  

Gyalogos átkelőhelyeket alakítottak ki

Az Élhető települések pályázati program keretében elnyert forrásból az út több csomópontját a közelmúltban már fel tudták újítani, egy lassítószigetet és három gyalogos átkelőhelyet alakítottak ki. 

– A településkapunál építtettünk egy lassítószigetet, a Kuktor köz és a főutca találkozásánál pedig egy gyalogátkelőhelyet, ez a szakasz az iskolához vezető út fontos része. A Téglás utca és a Kastélykert utca kereszteződésénél is történt egy csomóponti felújítás, gyalogátkelőhelyeket alakítottunk ki, illetve kiépítettük az ahhoz vezető járdákat. Továbbá a Kastélykert és a Szamóca utca találkozásánál az úgynevezett S-kanyarunkat újítottuk fel, ott is gyalogátkelőhelyet alakítottunk ki és az aszfaltot is megújítottuk   – részletezte a nagyszabású projekt első ütemének tartalmát Molnár Áron polgármester. 

Növelik a közlekedésbiztonságot

Az algyői főutca felújításának szükségességét a Magyar Közút is sem vitatta, ám további forrásokat nem állt módjukban biztosítani a rekonstrukcióra. A képviselő-testület ezért kezébe vette az ügyet, és megszavazták, hogy saját forrásból finanszírozzák a további felújításokat. 

A polgármester elmondta, hogy hamarosan kezdődhet a második ütem, azaz a bekötőúttól a Téglás utcáig terjedő, egy kilométeres főutcaszakasz felújítása. A rekonstrukció után a gépjárműveknek már nem kell kerülgetniük a kerékpárosokat. 

– Ennek az útszakasznak a felújítási költsége 318 millió forint. 7,5-8 méteresre szélesítjük az utat, amelyet szegővel is ellátunk és az útburkolatot is felújítjuk. Emellett az út mindkét oldalán kerékpározásra kijelölt és alkalmas kerékpársávot fogunk kialakítani – fejtette ki Molnár Áron, aki kedden írta alá a közbeszerzési eljáráson nyertes céggel a szerződést. A kivitelezési munkálatok egy-két héten belül el is kezdődnek és a tervek szerint három hónap alatt befejeződnek. 

A cél a teljes útrekonstrukció 

Molnár Áron kitért arra is, hogy a hosszú távú cél a főutca teljes felújítása. A harmadik ütemben a Téglás utcától a Géza utcáig terjedő szakasz felújítását tervezik szintén az út kiszélesítésével és a kerékpársáv kialakításának folytatásával. A felújítás után pedig szeretnék átvenni a település főutcájának kezelését a Magyar Közúttól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában