A legnagyobb civil kezdeményezés

1 órája

Több százan futottak a békéért — videóval, galériával

Mórahalom volt az idei nemzetközi Békefutás első hazai állomása. A városháza előtti köszöntők, beszédek és egy érdekes játék, valamint a helyi ugrókötelesek bemutatója után, a futókhoz helyi iskolások csatlakoztak egy darabon.

Arany T. János

Az egyik kísérőautóból kihangosítón szóló zene mellett, rendőri és polgárőri felvezetéssel, pontosan kilenc órakor érkeztek meg a futók a mórahalmi városháza elé, a Szentháromság térre, ahol több általános iskolás osztály és a Tóth János szakképző iskola sportedző szakos diákjai várakoztak.

békefutás, Mórahalom, hazai állomás, tömegsport
Mórahalmi lakosok és diákok csatlakoztak a Békefutáshoz kedden délelőtt. Fotó: Török János

A legnagyobb civil kezdeményezés

Kedden délelőtt Mórahalom volt az idei Békefutás (Peace Run) első hazai állomása. 

– Számunkra nincs nagyobb öröm, mint amikor valaki csatlakozik ehhez a mozgalomhoz. A Békefutás a világ legnagyobb civil kezdeményezése, legnagyobb tömegsportja. Szeretném hangsúlyozni, hogy a futásunknak semmi köze nincs a most kitört háborúhoz. Sőt, az elmúlt évtizedekben úgy futottunk, hogy Magyarországon sokszor értetlenül néztek ránk. A békefutás 34 évvel ezelőtt, 1987 áprilisában indult New Yorkból. Az elindítója Sri Chinmoy volt. Azzal a céllal indította el a futást, hogy erősítse a különféle kultúrák, iskolák, nemzetek közti barátság, összetartozás érzését – mondta Oláh Endre főszervező, csapatkapitány.

A szívünkben lévő békeláng

Hozzátette, egy olyan ajándékot hozott, ami nem látható, nem hallható, nem lehet megfogni, csak érezni lehet. Ez a szívünkben lévő békeláng. Beszéde után egy érdekes játékra hívta a résztvevő gyerekeket, fiatalokat. A Békefutás nemzetközi tagjai anyanyelvükön szóltak a résztvevőkhöz és ki kellett találni, ki honnan érkezett. A legnagyobb talányt talán új-zélandi maori és az iráni perzsa nyelv felismerése okozta.

Magyarország déli kapuja

Mórahalom nevében Csányi László alpolgármester köszöntötte a futókat. 

– Mórahalom, a 35 éves város büszke arra, hogy itt, Magyarország déli kapujaként elsőként fogadhattuk magyar földön a békefutás résztvevőit. Külön öröm számomra és a város számára, hogy vannak olyan mórahalmiak, akik fontosnak érezték, hogy részt vegyenek a futásban. Mai világunkban rengeteg békefutásra, békelépésre van szüksége az emberiségnek, annak érdekében, hogy a következő évszázadokat túléljük – fogalmazott az alpolgármester, majd a békelángot, amit Ferenc pápa áldott meg, körbeadták a gyerekek egymás között. A beszédek után a mórahalmi ugrókötelesek tartottak bemutatót, majd a helybeliek és a diákok egy szakaszon csatlakoztak a futókhoz.

Spirituális tanító, guru

A Békefutás (Peace Run) 1987-ben indult útjára, jelenleg 140 országot érint. Mottójuk: „Tégy egy lépést a békéért!” A politikától mentes megmozdulás tehát a szeretetre, a barátságra, az általános békére hívja fel a figyelmet. Ötletgazdája Sri Chinmoy bengáliai születésű, élete nagy részében Amerikában élő spirituális tanító, guru. 2007-ben hunyt el New York-ban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában