Ünnep

4 órája

Kitüntetések átadásával zárult az Algyő napja programsorozat - galériával

Az alakuló képviselő-testületi ülésen adta át Molnár Áron polgármester Algyő kitüntetéseit. A díszközgyűléssel zárult az Algyő napja programsorozat.

Koós Kata

Háromnapos programsorozattal emlékeztek meg a lakosok Algyő függetlenné válásának 27. évfordulójáról. A hétvégén koncertekkel, harmonika-versennyel és babgulyással ünnepeltek a helyiek, október első napján pedig díszülést tartottak a Faluházban Algyő napja alkalmából, amely során Molnár Áron polgármester és a képviselő-testület tagjai letették esküjüket. 

Algyő, közgyűlés, eskü, képviselő
Az ünnepélyes eskütétellel megkezdte munkáját a polgármester és a képviselő-testület. Fotó: Karnok Csaba

A főutca felújítását vetítette előre a polgármester

Harmadik településvezetői ciklusát kezdte meg október 1-jén Molnár Áron független polgármester. Programismertető beszédében elmondta, hogy javasolni fogja a képviselő-testületnek, hogy szabályozzák a képviselők bizottsági és testületi üléseken való részvételét. 

– Mert az nem korrekt, hogy vannak olyan képviselők, akik a lelküket kidolgozzák ezért a faluért, mások pedig még a képviselő-testületi ülésen sincsenek ott – hangsúlyozta a polgármester, aki az elkövetkezendő öt év tervei között említette a legfőbb beruházásokként a Kastélykert és a Vásárhelyi utca teljes felújítását szélesítéssel, kerékpársáv kialakításával, új óvoda építését, valamint csapadékmegtartó rendszer kiépítését. Fontos célként emelte ki továbbá az algyői identitás megerősítését mindenekelőtt a helyi, értékteremtő közösségek megtartása és támogatása révén. 

Alpolgármesternek ismét Füzesi Istvánt választotta meg a képviselő-testület, aki az előző ciklusban is betöltötte a pozíciót. 

Átadták a települési kitüntetéseket

A díszülésen a polgármester átadta a települési kitüntetéseket. Algyő Nagyközségért Díjat vehetett át Kis Mihályné, aki 25 éven át szolgálta a település lakosságát könyvtárosként, Kneip Ferencné, aki 14 éven át vezette az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklubot, továbbá szintén Algyő Nagyközségért Díj kitüntetésben részesült a 2002-ben megalakult Algyői Hagyományőrző Citerazenekar. Elismerő oklevelet vehetett át Antal Jánosné, aki megalakulása óta, csakem harminc éve oszlopos tagja az Algyői Nőegyletnek, Gáli Zsolt kempo világbajnok sportoló, a magyar Haykido Szövetség edzője, Soós Attiláné kisgyermeknevelő, aki 2010-től nyugdíjba vonulásáig dolgozott az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Bóbita Bölcsődéjében, Süli-Zakar Sándorné, az Algyői Nőegylet és a Borbarátok tagja, aki macigyűjteményével önzetlenül gazdagította az Algyői Tájházat, Szalmáné Simon Éva vessző- és csuhéfonó, az algyői Nőegylet alapító tagja, Kiss Olivér játékvezető, akinek neve összeforrt a magyar kézilabdával, Kiss Levente kilencszeres magyar bajnok taekwando mester, a FER Tűzoltóság Kft. és az Algyői Vízisport Egyesület. 

Algyő napja

1973-ban született meg az a határozat a lakossági akarat teljes ignorálásával, amely Algyőt Szegedhez csatolta. Csak a rendszerváltás után nyílt lehetősége a helyieknek arra, hogy hangot adjanak függetlenedési szándékuknak. Ennek eredményeképpen 1997. október 1-jén népszavazást tartottak, amely eredményének köszönhetően a település visszanyerhette önállóságát és saját arculatát. Algyő napja minden évben a település legnagyobb örömünnepe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában