Szegedi hírek

2024.09.11. 21:00

Veszélyes lehet az okostelefon túlzott használata

Szerezd vissza a családodat! – Légy okosabb az okostelefonnál! címmel tartott előadást Szegeden szerdán Pöltl Ákos, az Ifjúságkutató Intézet kutató-szakértője. Kiderült különösen kamaszoknál figyelhető meg a túlzott telefonhasználat, ami családi feszültségekhez, figyelemzavarhoz és énképzavarhoz vezethet. A szakemberrel az előadás előtt beszélgettünk.

Suki Zoltán

– Csak tavaly legalább hat országban hoztak olyan törvényeket mint most Magyarországon, vagyis, hogy nem engedélyezik az iskolai okostelefon-használatot. Erre egyébként már itthon is voltak példák, több iskola korábban már saját hatáskörben lépett, és meghozta ezt a döntést – mondta lapunknak Pöltl Ákos, az Ifjúságkutató Intézet kutató-szakértője, aki Szerezd vissza a családodat! –- Légy okosabb az okostelefonnál! címmel tartott előadást Szegeden, az MCC képzési központjában.

Veszélytelennek tűnik, de komoly bajokat okozhat a túlzott telefonhasználat.
Fotó: Sipeki Péter / Archív fotó

Komoly viharokat okoz

A szakértő beszélt arról is, nem csoda, hogy a döntés komoly viharokat okoz, főleg a gyerekeknél. Különösen kamaszoknál figyelhető meg a túlzott telefonhasználat, ami családi feszültségekhez, figyelemzavarhoz és énképzavarhoz vezethet. Ez pedig nemcsak egy vélemény, hanem a tudomány már bebizonyította.

– A tudomány teljesen egyértelműen fogalmazott a kérdésben, amikor megállapította, hogy a közösségi média korai gyerekre engedése nagyon nagy problémákat okoz. Számos egészségügyi, mentális probléma lehet, úgyhogy ezt a helyzetet kezelni kell, rendbe kell rakni. A legfontosabb, hogy a szülők megértsék, mikor, milyen formában lehet egy telefont a gyereknek odaadni. Fontos kiemelni, hogy természetesen nem a technológia rossz, nem azzal van probléma. Vannak nagyon jó segítő technológiák, de a 0-24 órás szórakoztatással vannak gondok. Ez olyan szinten felnyomja a dopaminszintjét a gyereknek, hogy előbb-utóbb nem tudja letenni a telefont – magyarázta Pöltl Ákos.

A probléma a gyereket érinti

A szakember elmondta azt is, hogy a probléma a gyerekeket érinti, hiszen ők károsodnak, a megoldás azonban a szülőknél van. Vagyis az nem vezet megoldáshoz, ha az iskolákban elveszik a telefonokat, de otthon megint azt csinálhatnak vele a gyerekek, amit akarnak. 

– A megoldás tehát az, hogy olyan közösségekben kell szabályozni a telefonhasználatot, ahol a gyerek a legtöbb időt tölti. Ez pedig az iskola és a család. Ezekben a közösségekben kell szabályokat alkotni, ami úgy most az iskolákban már megtörtént. A következő, és az egyik legfontosabb lépés pedig a szülők edukálása. A szülő nyilván nem akar rosszat a gyerekének, de, ha a döntéseit ismeretek nélkül hozza meg, az nem vezet jóra. Ezért nagyon fontos, hogy a pedagógus és a szülő együttműködjön, éppen az imént említett példa miatt. Vagyis otthon hasonló szabályok legyenek mint az iskolában – tette hozzá a szakértő.

Vannak terápiák

Pöltl Ákos elmondta azt is, hogy a túlzott telefonhasználat hasonlóan erős függőséget okoz mint a cigaretta, vagy éppen a drogok. Az Egyesült Államokban már vannak kifejezetten olyan terápiák, amit a képernyőfüggést kezelik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában