Körkép

2024.09.03. 17:55

Van iskola, ahol zokniba csomagolják a mobilokat

Az idei tanévben már nem lehet oktatási időben mobiltelefon a diákoknál – sőt a tanároknál sem. Két napja kísérleteznek az iskolák, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan és biztonságosan begyűjteni és kiosztani naponta több száz készüléket. Megnéztük, eddig milyen megoldások születtek.

Timár Kriszta

Fakkos tároló, zárható szekrény, kartondoboz – minden iskolában máshogy gyűjtik be a telefonokat. Fotó: Lang Róbert/MW

Szigorú szabályokkal indult el az új tanév: hétfő óta tilos a mobiltelefont oktatási időben magánál tartania tanárnak és diáknak egyaránt. Kizárólag oktatási céllal lehet ezeket az eszközöket elővenni, illetve ha veszély vagy valaki egészségi állapota megkívánja a telefonálást. Az intézményeknek az új szabályozás értelmében ki kellett dolgozniuk, hogyan oldják meg több száz tanuló mobiljának begyűjtését, illetve visszaosztását. Eddigi tapasztalataink szerint úgy tűnik, szinte nincs két egyforma megoldás, és egyelőre mindenki csak kísérletezik azzal, hogyan tudná ezt a lehető leggördülékenyebben megoldani.

LANG4572
Fotó: Lang Róbert/MW

Igazgató bácsi, kérem a mobilomat

Körbekérdeztük az iskolaigazgatókat, milyen megoldásokat találtak. Az egyik általános iskolában például az alsó tagozatosok az első óra kezdete előtt odaadják a tanítónőknek, és ha mennek haza, tőlük kapják vissza. A felsősök pedig reggelente bekopognak az igazgatói irodába, és berakják a mobiljukat az osztálydobozokba. A tanévnyitón még egy jótanács is elhangzott az intézményvezetőtől. Mint mondta, eddig is voltak diákok, akiknek olykor-olykor ő vette át megőrzésre a mobilját. 

A többiek tőlük kérjenek tanácsot, hogy a nap végén miként kell illedelmesen visszakérni ezt tőlem, vagy távollétem esetén a helyettesemtől 

– javasolta.

Az egyik középiskolában az első napon olyan rendszert találtak ki, hogy a porta melletti helyiségben elzártan, osztályonként tárolják a telefonokat és a gyerek csak akkor kapja vissza a sajátját, ha végleg távozik. Ha egy tanár használni akarja az órán, felviszi az adott osztály telefonjait tartalmazó dobozt, majd leviszi óra után.

Borítékba és zokniba is csomagolnak

Megkérdeztük a szülőket is, mit tapasztalnak gyermekeik iskolájában és hamar kiderült, hogy a megoldásoknak rendkívül széles a tárháza. 

Van például iskola, ahol minden diáknak névre szóló, átlátszó, húzózáras zacskót vásároltak. Ezekbe kerülnek be reggel a telefonok, osztályonként külön, zárható szekrénybe. Délután pedig átvevő pontokat üzemeltetnek az épületben amolyan ruhatár-jelleggel, itt lehet felvenni a készülékeket, amik kis kosarakban sorakoznak. 

Egy másik középiskolában is gyűjtőpontra adják le és onnan veszik fel a diákok a telefonokat – ott azokat borítékba kell tenni. Itt azonban egyelőre még hatalmas sorok állnak délutánonként, hiszen mindenki ugyanott tudja átvenni telefonját. 

Vannak intézmények, ahol minden tanóra elején gyűjtik be a tanárok és az óra végén kiosztják, vagy egyszerűen csak az ablakba tetetik ki a gyerekekkel a kikapcsolt készülékeket, ahonnan a csengőszó után elvehetik. 

Az abszolút kedvencünk viszont az az iskola, ahol minden gyereknek egy fél pár zokniba kell beleraknia a telefonját, így kerülnek dobozba, az pedig a tanáriba, az osztályfőnökök asztalára. 

Ez legalább olyan olcsó megoldás, mint a másik iskoláé, ahol egy félbehajtott, névvel ellátott lapba kell becsomagolni a leadott telefont, csak kicsit biztonságosabb. Utóbbi iskolába például sokan a második napon már inkább nem is vittek telefont – ennek viszont a szülők kifejezetten nem örülnek, hiszen tanítás után sem érik el gyermeküket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában