Szegedi hírek

2024.09.11. 14:00

Súlyos beteg lány fájdalom-csillapítására gyűjtenek

Súlyos betegségben szenvedő, vármegyei, fiatal lány megsegítésére indított gyűjtést a Fatima Ház Alapítvány. Timi műtétjét hazai orvos eddig nem vállalta. Csak a fővárosi kezelések csökkentik állandó fájdalmát.

Koós Kata

Kiss Erzsébet kötelességének érezte, hogy segítsen Timinek.

Fotó: Karnok Csaba

2022 nyarán kezdődött Timi kálváriája, aki éppen befejezte szakmai tanulmányait. Dicsérettel végzett, nagy tervekkel indult neki az életnek, ám a sors közbeszólt. Lapunknak elmondta, betegsége egyre gyakoribb fejfájással, magas vérnyomással és kézremegéssel kezdődött. Több orvos is kivizsgálta, de nem találták tünetei okát. 

Kiss Erzsébet kötelességének érezte, hogy segítsen Timinek.
Kiss Erzsébet kötelességének érezte, hogy segítsen Timinek.
Fotó: Karnok Csaba

Újra kellett éleszteni

Majd októberben rosszul lett, hányt, görcsrohamot kapott, légzése is leállt, újra kellett éleszteni. Lenyelte nyelvét, amelyet a saját testvére húzott vissza, akinek a szájzár miatt eltörte ujját. A mentők a sürgősségire szállították, ahol újabb vizsgálatok következtek, de a roham oka nem derült ki. Végül egy évvel később egy fővárosi klinikán MRI és egyéb vizsgálatok után megállapították, hogy Timi epilepsziás, értágulat, továbbá három ciszta is van a fejében, az egyik agytörzse közepén. A műtét annyira kockázatos, hogy hazai orvos nem vállalta eddig. 

Azt mondták, hogy amíg tudok járni és beszélni, nem akarnak kockáztatni. Szóval most arra várunk, hogy rosszabbul legyek, hogy jobban lehessek. Állandó fejfájás kínoz, amit a kezelés és a gyógyszerek enyhítenek, de sajnos nagyon sokat romlott a memóriám. Mindennapos a szédülés és a hányinger is

 – mondta el lapunknak a 23 éves, vármegyei lány, aki azért kért névtelenséget lapunktól, mert szégyelli betegségét és nehéz helyzetét.

 „Inkább velem, mint a szeretteimmel”

Timi egyedül nem utazhat, édesanyja gondozza és kíséri. Rendszeresen járnak Budapestre idegsebészeti kezelésre, mert máshol nem vállalták az orvosok. Műtétre a család tudomása szerint csak Németországban lehetne esély, de anyagi lehetőségeik miatt erre önerőből reményük sincs. Timi édesapja és testvérei a mezőgazdaságban dolgoznak. Szorongva készülnek a télre, amikor kevesebb a bevételük, a kezelésekre ingázás és a gyógyszerek rengeteget elvisznek a kasszából. Timi próbált munkát találni, de betegsége miatt sehol nem alkalmazták. Hetente összesen 165 és fél tablettát szed, rendszeresen kap injekciókat is, utóbbi egyikét a fővárosi kezelések során a koponyája mögötti idegszálba kapja. 

– Jól tűröm a fájdalmat. Muszáj. Reménykedem, és úgy vagyok vele, hogy inkább velem történjen mindez, mint a szeretteimmel – mondta Timi. 

Gyűjtést indított

A család nehéz anyagi helyzete miatt a Fatima Ház Alapítvány gyűjtést indított Timi számára az adjukössze.hu oldalon, hogy továbbra is el tudják szállítani a fiatal lányt a fővárosi kezelésekre.

– Timi nagyon jó tanuló, ügyes, szorgalmas lány. Nagyon megrendített, amikor megtudtam, hogy a betegsége miatt egy pillanat alatt összeomlott az élete. Ha egy gyerek betegen születik, az is óriási tragédia. De nem kisebb fájdalom, ha egyik pillanatról a másikra veszíti el a lehetőségét a normális életre. Látom, hogy milyen sokat szenved Timi, bele sem merek gondolni, hogy mennyivel rosszabb lenne a helyzete, ha nem tudna eljutni a kezelésekre vagy nem kapná meg a gyógyszereit. Ezért éreztem kötelességemnek, hogy gyűjtést indítsak. A felajánlások nem gyógyítják ugyan meg, de legalább azt megakadályozzák, hogy még többet kelljen szenvednie – mondta el Kiss Erzsébet, a Fatima Ház Alapítvány elnöke. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában