Traktorok az úton

2 órája

Jönnek az őszi munkák a földeken, figyelni kell a járművekre az utakon

Az őszi mezőgazdasági munkák miatt több lassú jármű, önjáró munkagép és mezőgazdasági vontató vesz részt a forgalomban, ez pedig fokozott baleseti kockázatot jelent. Ebben az időszakban a balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése és a megfelelő világítás hiánya miatt történnek.

Suki Zoltán

„Karambol történt a 45-ös főúton, Kunszentmárton és Szentes között körülbelül félúton. A 13-14-es kilométer között egy autó belehajtott egy traktor pótkocsijába. A szentesi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. A történtek miatt a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. A helyszínre mentő is érkezett”.

munkák, mezőgazdaság, munkagép
A sárfelhordás az egyik legnagyobb veszély. Archív Fotó: Török János

Ezt a hírt ugyan még a nyáron írtuk, de a téma újra aktuális, ugyanis rövid kihagyás után ismét sok munkagép lesz az utakon, mert kezdődnek a földeken az őszi munkák. 

Mezőgazdasági munkák ideje jön 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője lapunkkal megosztott néhány jó tanácsot, ami leginkább a munkagépek vezetőire vonatkozik. 

Vad Róbert elmondta, hogy a nehézgépekkel elindulóknak még elindulás előtt tájékozódnia kell az esetleges korlátozásokról, vagy forgalomelterelésekről. 

Fontos, hogy a vezető, mielőtt a géppel elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a légféket, a gumiabroncsokat, és a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, és a további vontatmányokra is. Ezt persze a személyautóknál sem árt megtenni 

– folytatta Vad Róbert. 

A sárfelhordás a legrosszabb

A megbízott szóvivő az egyik legfontosabb problémára is felhívta a figyelmet, ami rendszeresen előfordul, és meglehetősen bosszantó tud lenni. 

Ha valaki a földútról szilárd burkolatú útra hajt, a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az utat. Ez nem csak azért fontos, hogy ne koszolja össze az arra járó gépkocsikat, hanem mert az útra felhordott sár balesetveszélyes is 

– mondta a szóvivő.

Ezeken kívül a rakományt úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban és a többi közlekedőt se veszélyeztesse. Nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására is.

munkák, mezőgazdaság, munkagép
Az őszi mezőgazdasági munkák miatt több lassú jármű, önjáró munkagép és mezőgazdasági vontató vesz részt a forgalomban. Archív fotó: Karnok Csaba

Kanyarodáskor kell figyelni a legjobban 

Nagyon fontos, hogy a gépek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútra fel- és lekanyarodásnál kiemelten kell figyelni. Az autósoktól pedig türelmet szeretnénk kérni, hiszen igaz, hogy a munkagépek kevésbé dinamikusan tudnak közlekedni, látszólag lehet, hogy talán lassítják is a forgalmat, de a mezőgazdasági munkák elvégzése fontos élelmezési feladat, ami mindannyiunk érdeke

 – mondta még Vad Róbert. 

Az őszi időszak minden évben nagyon fontos a mezőgazdaságok életében, hiszen számos növény betakarítása zajlik ekkor. A forró nyár miatt egyébként ezeket a munkákat hamarabb kellett kezdeni, és így hamarabb is végeznek vele a gazdák. Viszont a tél előtt még kezelni kell a talajt, fel kell szántani, ami szintén nagy munka, komoly forgalomterhelést okozhat az utakon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában