Biztonságos közlekedés

2 órája

Több mint nyolcezer diák vett részt a KEVE programban

A 2023/2024-es tanévben a Szegedi Tankerületi Központ 38 általános iskolájában és egy gimnáziumában, 351 osztályban 8041 diák és csaknem 300 tanár vett rész a KEVE programban. Ez az a kezdeményezés, amiben a biztonságos közlekedésre tanítják a gyerekeket.

Suki Zoltán

A Szegedi Tankerületi Központ és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága még 2017. szeptember 1-jén indította el a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” néven kidolgozott, biztonságos közlekedésre nevelő programját a tankerületi központ fenntartásában működő általános iskolákban. 

KEVE, közlekedés, iskola
 Játszva tanulják a közlekedést a gyerekek. Archív Fotó: Németh Levente 

A tankerületi központtól megtudtuk, hogy a KEVE program egyre sikeresebb a vármegyében. Célja az elméleti és gyakorlati közlekedési ismeretek átadása a gyerekeknek.  A gyerekek megtanulják a gyalogos, kerékpáros közlekedés szabályait, megismerik a közösségi közlekedési eszközöket, hogyan kell azokon szabályosan és kulturáltan utazni. Ezen túlmenően megismerkednek a légi- és vízi közlekedéssel, valamint elsajátítják az elsősegélynyújtás és az újraélesztés alapjait, megtanulják a 112 általános segélyhívószám helyes használatát. A KEVE órákat minden hónapban egy alkalommal tartják.

Fontos, hogy ezek nem csak elméleti, hanem gyakorlati órák is. Az ehhez szükséges KRESZ pályaelemeket, bójákat, közlekedési táblákat és jelzőlámpákat, valamint a korosztályoknak megfelelő méretű kerékpárokat, rollereket a Szegedi Tankerületi Központ biztosította mind az iskoláknak. Ahonnan egyre több résztvevő van.

Mostanra, vagyis a 2023-24-es tanévben a Szegedi Tankerületi Központ valamennyi, összesen 38 általános iskolájában és egy gimnáziumában, 351 osztályban 8041 tanuló és csaknem 300 pedagógus vett részt a programban. 

A KEVE órákon az élményalapú tanítást alkalmazzák a pedagógusok. Rengeteg a játék, a drámapedagógiai megközelítés. A tanulók a kézműves feladatok segítségével, játszva sajátítják el a közlekedési ismereteket. Az órákon közlekedéssel kapcsolatos verseket tanulnak, a KRESZ táblákat dalok segítségével ismétlik, a kisebbek közlekedési rajzfilmeket, a nagyobbak filmeket néznek, mindig az óra témájához igazodva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában