Szegedi hírek

2024.09.11. 07:00

Ezt tegyük, ha új személyit kapunk, de a régi száma van a bérleten

Előfordulhat, hogy valaki a hónap közepén kapja meg az új személyi igazolványát, de a megvásárolt tömegközlekedési bérletén még a régi száma van. Ilyenkor nem árt résen lenni, de persze mindenre van megoldás.

Suki Zoltán

Két hete lakott olvasónk Szegeden, amikor új személyi igazolványt kapott. Közben azonban tisztességes ember lévén megvásárolta a tömegközlekedésre a havibérletet, amelyen még a régi személyi igazolvány száma szerepelt. Akár bajba is kerülhetett volna, de kiderült: mindenre van megoldás.

bérlet
Nem lesz baj, ha odafigyel az utas. Fotó: Gémes Sándor 

Megkerestük a Szegedi Közlekedési Kft.-t, és mindenkit megnyugtattak, hogy ilyenkor sincs baj, csak egy kicsit jobban kell figyelni. 

Azt írták, hogy ha valaki érvényes bérlet használata mellett kap új személyi igazolványt azt teszi a legjobban, ha megőrzi a kormányhivatalban kiállított igénylőlapot, amelyre rányomtatják az előző okmány azonosítóját és az ellenőrzéskor a bérletének felmutatása mellett ezt is felmutatja, így igazolva, hogy a korábbi, leadott okmányának számával jogosan használja a bérletét.

A másik megoldás, ha bemegy az utas az SZKT ügyfélszolgálatára, és kéri a bérletének cseréjét, ami 150 forintba kerül. Ilyenkor értelemszerűen kap egy új szelvényt, amelyre már az új igazolvány számát írja fel.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi a helyzet a menetjegyekkel. Ez egy kicsit bonyolultabb. 

A már megváltott vonaljegyeket, és időalapú jegyeket – a jelenlegi személyszállítási üzletszabályzat szerint – az érvényességének lejárta után nem cserlik ki. A fel nem használt kedvezményes vonaljegyek, azaz a 10 darabos gyűjtőjegy tömb viszont a tárgyévet követő év december 31-éig az értékkülönbözet megfizetésével becserélhetők. Tehát, ha valaki vesz egy tízdarabos gyűjtőjegyet idén májusban, de nem használja fel az összeset, akkor jövő év december 31-ig visszaválthatja a megmaradt jegyeket. 

Az SZKT válaszából az is kiderült, hogy éppen ezért ezt a terméket szokták ajánlani azoknak az utasoknak, akik nem rendszeresen használnak vonaljegyet utazásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában