Szegedi hírek

2024.08.16. 14:02

A Kárász utcát már most ellepték a hőlégballonok

Több mint 30 ország képviselői érkeznek szeptember elején Szegedre, a 25. FAI Hőlégballon világbajokságra. Az esemény tiszteletére tematikus dekorációt kapott a Kárász utca, az egyik belvárosi cukrászdában pedig elkészítették a verseny hivatalos fagyiját.

Timár Kriszta

Ősz elején ismét hőlégballonok lepik el Szeged egét: szeptember 8. és 14. között a városban rendezik meg a 25. FAI Hőlégballon világbajokságot. Knezevics Viktor, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója elmondta, a 2021-es Európa-bajnokság után nyerte el a jogot Szeged a rendezésre. 

A Kárász utca már hőlégballonos dekorációval várja a világbajnokság kezdetét.
A Kárász utca már hőlégballonos dekorációval várja a világbajnokság kezdetét. Fotó: Timár Kriszta

– Összesen 120 csapat vesz részt a versenyen több mint 31 ország képviseletében. Érkeznek többek között Japánból, Kínából, Indiából és az Egyesült Államokból is, illetve lesznek országok, melyek először csatlakoznak a versenysorozathoz: ilyen például Örményország és Egyiptom. A versenyzők mellett 12 fiesztaballon is repül majd, így összesen több mint 130 színes légi járgány lesz majd látható. Ráadásul már szeptember 5-étől edzéseket tartanak, így akkortól érdemes kémlelni az eget – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Hogy pontosan mikor, hol lesznek láthatók a hőlégballonok, azt az időjárás befolyásolja majd. A felszállás helyszíne nagyjából hajnali 4 órakor, a leszállásé délután 5-kor derül ki. Online azonban követhető lesz, merre járnak, igaz, 10 perces csúszással, hogy ez a  versenyt ne befolyásolhassa.

A verseny tiszteletére a Kárász utca különleges dekorációt kapott. Ahogy Nagy Sándor alpolgármester fogalmazott, másodlagos hasznosítást kaptak a napvitorlák, azokra ugyanis hőlégballon-dekorációkat aggattak. A versennyel kapcsolatban megjegyezte: ahhoz, hogy Szeged turisztikája folyamatosan fejlődjön és fenntartható legyen, szükséges, hogy ne csak főszezonban legyenek közönségvonzó események. 

Fotó: Timár Kriszta

– Az őszi hőlégballon VB közel ezer embert mozgat majd meg, nem beszélve a nézőkről. És kiváló felvezetést ad majd a Szeged International Airshow-nak tette hozzá. A hagyományos repülőnapról Báló Tamás, a repülőtér üzletágvezetője egyébként elmondta, a szeptember 13-14. között zajló esemény ezúttal a repülőtér másik felén zajlik majd, éppen a hőlégballon verseny miatt. A korábbi években már látott és kedvelt produkciók mellett lesznek idén is újak, illetve már nemcsak péntek, hanem szombat este is tartanak látványos éjszakai műsort.

A világbajnokság tiszteletére az A Capella cukrászda Égszínkrém fantázianéven fagylaltot készített. A fehércsoki alapú édességet áfonya és pisztácia gazdagítja. A különleges hűsítő desszert pénteken debütált. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában