Szegedi hírek

2024.08.30. 18:08

Átadták a felújított Tóth Péter-házat

Elkészült a Tóth Péter-ház felújítása, ezt pénteken jelentették be az épület bejárásán. Az egykori kereskedő házába a Vántus István zeneiskola költözik, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye felújíttatta az ingatlant.

Suki Zoltán

Fotó: Gémes Sándor

– Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium már el is kezdte birtokba venni a felújított Tóth Péter-házat – mondta a megújult épület átadóján pénteken a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. 

Letisztult belső jellemzi az egykori kereskedő házát. Fotó: DM 

Kiss-Rigó László beszélt arról is, hogy jó néhány évvel ezelőtt, még a koronavírus-járvány előtt keresték meg őket, hogy az egyházmegye vegye át az épületet, ami kívül-belül romos állapotban volt.

Forrás kellett a Tóth Péter-házhoz

– Egy kicsit hezitáltunk, mert semmilyen forrásunk nem volt a felújításra, és funkciót sem találtunk az épületnek. Végül mégis átvettük a tulajdonjogot, és pont ebben ez időben keresett meg minket a Szegedi Tudományegyetem azzal, hogy vegyük át a fenntartói jogát a Vántus iskolának, és azt is kérték, hogy lehetőleg egy új helyszínt is biztosítsunk a gyerekeknek. Végül megkaptuk a kormánytól a szükséges forrásokat, és elindíthattuk a projektet, ami most be is fejeződött – mondta a püspök.

Korábban megírtuk, hogy mivel a Tóth Péter-ház Szeged városképének meghatározó, ikonikus épülete műemlék, a kivitelezőnek számos szempontot kellett figyelembe vennie a felújítás során. Az épület helyreállítása a restaurátori tervek és engedélyek alapján történt. A munkákat folyamatosan kő- és homlokzat, fém-, fa- és murális szakrestaurátorok végezték, valamint szakfelügyeletet biztosítottak azon feladatrészekre, amelyeken speciális szakvállalkozók dolgoztak. 

Okozott meglepetéseket

Az évtizedekig elhanyagolt, folyamatosan pusztuló épület persze okozott meglepetéseket. A saroktornyok ácsszerkezeteinél a héjazat bontását követően a tartószerkezet károsodása nagyobb mértékű volt, mint amit az eredeti diagnosztika ki tudott mutatni, emiatt a részleges rekonstrukció helyett, teljes rekonstrukciós munkák váltak szükségessé.

A Tóth Péter-ház egy eklektikus palota Szeged belvárosában. Az Újszeged felől a régi hídon át a városba érkezőket ennek az épületnek a látványa fogadja.  Az épület telkét Tóth Péter fűszerkereskedő 1881-ben vásárolta meg a várostól. A telek a Híd utca, Roosevelt tér és Victor Hugo utca által határolt háztömb mintegy felét foglalja el. Egy évvel később a Tóth házaspár egy U alakú épület terveit nyújtotta be a város számára jóváhagyásra. A palota terveit Bálint Sándor szerint Jiraszek Nándor készítette, akinek a vállalkozása az épület kivitelezésében is vezető szerepet játszott.  

Fotó: DM

Lakások voltak benne 

Az épületben az eredeti tervek szerint lakások és az utcára nyíló üzletek kaptak helyet; az üzletház első boltja 1883 májusában megnyitott. A lakhatási engedély 1884-ből származik. Az épület pezsgő üzletházként működött a 19. század utolsó évtizedeiben, a korszakot jellemző iparosműhelyek és kisebb boltok kaptak benne helyet: kalapos, cukrász, szűcsmester. Az emelet egy részét a főispán reprezentatív lakása foglalta el. A világháború utáni nagy lakáshiány idején a nagy alapterületű polgári lakásokat több apróbb lakásra osztották fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában