Helyi közélet

2024.08.07. 16:25

A tanároktól is elvennék a mobilt az iskolában

A NAT-ból kellene levizsgázniuk a tanároknak és a mobilozást is megtiltanák nekik az iskolában egy most benyújtott rendelettervezet szerint. A szakszervezet mindezt megalázónak nevezte és követeli a tervezet visszavonását.

Delmagyar.hu

A NAT-ból kellene vizsgázniuk év végén a tanároknak egy rendelettervezet szerint. Illusztráció: Shutterstock

A jelenlegi rendszerben a pedagógusok számára a továbbképzések csupán választhatók, ezért sokan mentesülnek az alól, hogy felfrissítsék a tudásukat. 

A tanárok nagy része az elmúlt 7 évben nem teljesítette az előírt 120 órányi továbbképzést. 

Ezekkel az adatokkal magyarázza a Belügyminisztérium, miért terjesztette be azt a rendelettervezetet, amely szerint egy új, a pedagógus továbbképzés rendszerétől független képzésen kell részt venniük a tanároknak, tanítóknak és az óvodapedagógusoknak a következő tanévben, hogy „megújítsák” ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban. A tervek szerint a tíz órányi távoktatásos képzést és a számonkérést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni, amit az Oktatási Hivatal szervez meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával. A sikeres teljesítéshez a pedagógusoknak húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk. Ha az első számonkérés sikertelen, azt még két alkalommal lehet megismételni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozását fejezte ki a tervezet ellen, melyet megalázónak neveztek. 

Mint írták, a képzés elvégzésével a pedagógusok teljesítményének sem minőségi, sem mennyiségi növekedése nem várható, ugyanis az nem ennek a képzésnek a függvénye, ezen mutatók növelését ezzel a képzéssel nem lehet elérni. „Ellenben fontosnak tartjuk, hogy az oktatási kormányzat a tanév során a szakszervezetek, szakmai szervezetek és a pedagógusok széles körű bevonásával vizsgálja felül, és dolgozza át a Nemzeti alaptantervet” – áll a közleményben.

A tervezet egyébként szabályozza a tanárok iskolai mobilhasználatát is: a diákok után lényegében a pedagógusoknak is megtiltja azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában