Szegedi hírek

2024.07.18. 18:00

Mindössze 65 ezer forintos fizetést kaptak erre a hónapra a Wesley-iskola tanárai

A Wesley-iskola tanárainak ebben a hónapban mindössze 65 ezer forint érkezett fizetés gyanánt a bankszámlájukra. A fenntartót lapzártánkig nem értük el, honlapjukon azonban arról tájékoztatnak, hogy a NAV az összes számlájukat inkasszálta.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Hatvanötezer forintot utaltak fizetés helyett a szegedi Wesley-iskola tanárainak erre a hónapra – értesítette lapunkat az egyik érintett pedagógus. Mint írta, lassan belerokkannak a munkába, hiszen rengeteget kell helyettesíteniük a létszámhiány miatt, és most ez a fizetségük. 

Wesley
Inkasszálták a fenntartó számláit, így a Wesley-iskola tanárai 65 ezer forintos fizetést kaptak erre a hónapra. Fotó: Török János

Meg lehet ezt ma tenni Magyarországon a tanárokkal, dolgozókkal? 

– tette fel a kérdést.

Szerettük volna megtudni, mi az oka ennek a fizetésnek nem is nevezhető juttatásnak, illetve azt is, hogy a maradék összeget utalják-e és ha igen, mikor. Az intézmény igazgatója, Tóth Éva jelenleg szabadságát tölti, de mint lapunknak jelezte, ő is csak annyit tud, amennyi információ nyilvánosan elérhető. Megkerestük a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét, Iványi Gábort is, ő azonban lapzártánkig nem válaszolt e-mailünkre. Iványi honlapján azonban szerepel egy tájékoztatás, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal váratlanul elkezdte inkasszálni valamennyi intézményi bankszámla, így a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola bankszámláit is, sőt nemcsak lenullázta azok egyenlegét, de jelentős tartozást is terhelt rájuk. Ezért arra kérték a támogatóikat, hogy a megszokott számlaszámok helyett ideiglenesen a Szalmaszál A Hajléktalanokért Közhasznú Alapítvány számlaszámán keresztül juttassák el adományaikat, azt ugyanis a NAV nem tudja inkasszálni.

Wesley
Fotó: Török János

Ebben a pillanatban ez a helyzet óriási kihívást jelent a hétköznapi működés biztosításában, 12 órányi működési költség áll mindössze a rendelkezésünkre. A legkisebb támogatás is szó szerint életmentő számunkra. Folyamatosan tárgyalunk a NAV képviselőivel, bízunk a probléma gyors megoldásában

 – írták.

Mint ismert, az ügyészség álláspontja szerint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. Az ügyben márciusban NAV Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya közel tucatnyi vezető munkatársat idézett be és hallgatott meg. Az inkasszálás valószínűleg ennek az ügynek a folyománya, és vélhetően emiatt nem tudtak fizetni a szegedi tanároknak sem.

Wesley
Fotó: Török János

A szegedi Wesley-iskolát 2007 őszén alapította a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és egy tantestület, amelynek tagjai elkötelezettnek és érzékenynek érezték magukat a szegedi és Szeged környéki sajátos nevelési igényű és társadalmilag hátrányos helyzetű tanulók nevelése-oktatása terén. Négy évvel alapítása után egyszer már veszélybe került a működése, amikor fenntartójukat, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget törölték az egyházak közül. A MET emiatt bírósághoz fordult, egészen Strasbourgig vitte az ügyet, amely neki adott igazat. Az államnak fizetnie kellett 2,1 milliárd forintot, ebből a pénzből működtetni tudták egy ideig az intézményeiket. Három éve már ismét komoly anyagi problémákkal küzdöttek, Akkor Mihálffy Béla országgyűlési képviselő lapunknak azt nyilatkozta, kérte a probléma megoldásában az államtitkárság segítségét és arról tájékoztatták, hogy az állam nyitott arra, hogy átvegye a szegedi intézmény fenntartását. Iványiék azonban nem adták, tavaly nyáron viszont eljutottak odáig, hogy több hónapon keresztül nem tudtak bárt fizetni az alkalmazottaknak.

A helyzet most kísértetiesen hasonló, kérdés, az újabb csapást túl tudja-e élni a speciális nevelési igényű gyerekeket oktató intézmény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában