Gépszörnyek találkozója

2024.07.21. 12:03

Több mint 300 kamion gyűlt össze Szegeden – GALÉRIA

Több mint 300 kamionnal közel 900 érdeklődő vett részt az idei kamionos találkozón a Szikin. Még Hollandiából is érkezett sofőr, ha már pont erre volt fuvarja. A kétnapos programsorozat fő célja, hogy olyanok is találkozhassanak, akiknek az év során erre a munka miatt nincs lehetőségük.

Timár Kriszta

Több mint 300 kamionnal érkeztek a résztvevők az idei találkozóra.

Fotó: Török János

Immár 34 éve, hogy egy tanyán rendezett baráti összejövetellel, amelyen akkor még csak öt kamion vett részt, elindult a szegedi kamionos találkozó. A rendezvény mostanra az utak királyainak egyik legnagyobb éves összejövetelévé vált. Az idei Nemzetközi Kamionos és Motoros Találkozón 320 kamionnal és 50 motorral lepte el a Szikit közel 900 résztvevő.

Fotó: Török János

– Ennél voltunk már többen is, de most más, környékbeli rendezvények megosztották a résztvevőket – mondta el lapunknak Ágoston Attila főszervező. A kamionosok az ország minden tájáról jöttek, de szlovén, osztrák és román fuvarozó is részt vett a 3 napos programsorozaton. – Sőt, idén egy holland kollégát is köszönthettünk, akinek éppen erre volt fuvarja – dicsekedett.

Pénteken immár hagyományos módon a többszáz kamion végigvonult a városon – az útvonaluk többek között végigvezetett a felújítás alatt álló Rókusi körúton is. Arra a kérdésre, miért nem kerülték el ezt a szakaszt, amelyen egyébként csak nagyon nehezen és lassan tudtak átérni, a szervező azt mondta, a tervezésnél megkérdezték tőlük, hány sávra van szükségük, és amikor kiderült, hogy egyre, az volt a válasz: annyi most is van.

Szombaton a Sziksósfürdői Strandon zajlottak a programok. Az időnként csepergő esőben kissé szétzilálódott a tervezett rend, jelentős csúszással kezdődött több meghirdetett esemény is. A holtidőben azonban jól elfoglalták magukat a résztvevők. Kocsis Zoltán például egy közel 20 éve nem látott gyerekkori barátjával beszélgetett – itt futottak össze véletlenül. – Pont erre jó ez a rendezvény: összehozza azokat, akik egyébként nem látnák egymást – magyarázta. Hozzátette: számára a legnagyobb élmény a felvonulás: látni, milyen sokan várják őket és integetnek az utak mentén. A szatymazi férfi egyébként 2 és fél éve nem kamionozik, de mint mondta, nagyon hiányzik neki.

Lukácsné Csikós Melinda palacsintasütéssel töltötte a kora délutánt – mindezt kamionjuk utasterében. – Elkészítek itt szinte mindent. A rizsfőzőben pörköltet, lecsót, levest, a kis elektromos lapon pedig virslit, rántottát. A férjem jobban szereti a házi kosztot, mint a benzinkutasat, így mire végez a vezetéssel, általában megfőzök neki – mesélt különleges életükről. A pálmonostorai asszony egyébként maga is vezet, így párjával felváltva tudnak folyamatosan fuvarozni Európa-szerte. Arra a kérdésre, nem szül-e párkapcsolati konfliktust, hogy pár négyzetméteren összezárva élik az életüket, határozott nemmel felelt. – Az egyetlen, amin az elején vitatkoztunk, hogy megpróbált beleszólni, hogy vezetek – mosolygott.

Szombat délután több versenyt is szerveztek a kamionosoknak. Többek között volt kamionhúzás is – amelyhez előzőleg önbizalmat is lehetett gyűjteni, hiszen a Szikin zajlott a rendezvénnyel párhuzamosan az Erős emberek nemzetközi verseny is. Őket látva határozott úgy a 3 éves Máté is, hogy nekiveselkedik a közel 7 tonnás DAF arrébb ráncigálásának. A kisfiú szandiban is gond nélkül elhúzta a sárga járművet, sőt, aztán vissza is tolta a helyére.

– Nehéz volt – árulta el lapunknak, miközben édesapja megköszönte a sofőrnek a láthatatlan közreműködést.

Olvasói fotó

A kamionosok a nap folyamán összemérhették még tudásukat többek között szkanderben, gumigörgetésben és motorblokk dobásban is. A napot koncert és diszkó zárta, vasárnap pedig mindenki visszatért az utakra abban a reményben, hogy jövőre ugyanitt ismét találkoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában