Varga Ferenc ügyvezető régi álma valósul meg

2024.07.26. 19:00

Oktatóteremmel bővül az ásotthalmi Kézműves Varga Pékség

430 millió forintból fejleszti ásotthalmi üzemét a Kézműves Varga pékség. A ládamosó és ládatároló már épül. Varga Ferenc ügyvezető arra a legbüszkébb, hogy egy olyan oktató- bemutatóterem is felépül a következő egy évben, ahol az érdeklődő közönség mellett diákokat tudnak fogadni, így az oktatásba is bekapcsolódik a mórahalmi székhelyű cég.

Arany T. János

Oktató- és bemutatóteremmel bővül a következő egy évben az ásotthalmi Kézműves Varga Pékség, ahol a jövőben diákok és érdeklődők testközelből ismerkedhetnek meg a technológiával.

Fotó: Török János

– Tavaly pályáztunk egy nagy költségvetésű élelmiszeripari pályázatra. Decemberben hoztak egy határozatot, leírták, hogy jó a pályázat, támogatható, de forráshiány miatt elutasítják, bár a kormány szeretné az élelmiszeripart támogatni. Januárban valamikor kerestek, volt némi levelezés. Márciusban jött az email, hogy menjek föl Budapestre, az egyik szállodába, ahol két miniszter, a nemzetgazdasági és és az agrárminiszter átadták a támogatói okiratot nagy csinnadrattával, kézfogásokkal, a logónkat kivetítve – idézte fel egy pályázat elnyeréséhez vezető út részleteit Varga Ferenc, a mórahalmi székhelyű Varga Pékség ügyvezetője.

_DSC7511
Varga Ferenc ügyvezető locsol. Pályázati pénzből fejlesztik az ásotthalmi Kézműves Varga Pékséget. A műhely mögötti területen a ládamosó és tároló épületének beton alapozása már elkészült. Fotó: Török János

A cég 300 millió forintos állami támogatást nyert a 430 millió forintos összköltségvetésű pályázaton. Az összeg egy részét eszközbeszerzésre fordítják, amivel az ügyvezető szerint európai színvonalú pékség lesz az ásotthalmi üzemből. Már épül a nagy befogadóképességű ládamosó és ládatároló, de amire Varga Ferenc a legbüszkébb az az oktató- és bemutatóterem. 

–  Nekem ez egy régóta dédelgetett álmom volt. Egy ilyen beruházás nem létkérdés a vállalkozás szempontjából, de számunkra mégis rengeteget jelent, mert ezzel be tudunk lépni a képzés területére. Több iskolával, szakképző intézménnyel és az egyetemmel is beszéltem, mindenki nagyon pozitívan állt hozzá, sőt, egy iskolát kivéve, aminek nem mondom a nevét, még úgynevezett szándéknyilatkozatot is küldtek, hogy örülnek neki és tervezik, hogy idehozzák a diákjaikat – magyarázta.

A bemutatóteremben a diákok és a látogatók testközelből megismerkedhetnek a kézműves technológiával, lehetőségük lesz arra, hogy tésztát készítsenek, meg tudják nekik mutatni a kovászokat és természetesen ott lesz velük egy szakember. A terv az, hogy még az óvodásokat is szeretnék megszólítani.

– Ez egy elfelejtett, de különleges technológia, amit azt gondolom, hogy nem oktatnak a szakképző intézményekben, tehát fontos, hogy megismerkedjenek vele a diákok – tette hozzá. A turizmusban is új lehetőségeket nyit Ásotthalmon az oktató- és bemutatóterem, mert Mórahalommal együttműködve csoportokat tudnak fogadni. Az ásotthalmi kézműves műhely mögötti területen a ládamosó épületének beton alapozása már elkészült, ősszel kezdik el építeni a bemutatótermet, ami a tervek szerint egy éve múlva, 2025 nyárára készül el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában