Helyi közélet

2024.07.01. 11:58

Közösségi terek fejlesztése Balástyán

A balástyai önkormányzat a TOP Plusz programban a Közösségi terek és zöldfelületek fejlesztése Balástyán elnevezésű projektre, mely négy beruházást tartalmaz, 290 millió forintos, százszázalékos intenzitású támogatást nyert. A munkák már zajlanak, például a Civil ház kialakításával.

Imre Péter Géza

A Közösségi terek és zöldfelületek fejlesztése Balástyán című 290 millió forintos projekt négy részéből áll. Az Emlékháztól (volt kántorház) a volt orvos lakás és az orvosi rendelő előtti területeken, a védőnői tanácsadóig, a Rákóczi és a Kóródy utca sarkán parkot alakítanak ki. A dróthálós kerítések elbontása után az épületek vonalában új kerítés épül, a fák és cserjék ültetésével, füvesítéssel a polgármesteri hivatal előtti részhez hasonlóan formálódik majd az egységes településkép – mondta Péterné Bárkányi Tímea projektmenedzser.

A Bárkányi-ház közösségi térré, Civil házzá alakul Balástyán. Fotó: balástyai önkormányzat
A Bárkányi-ház közösségi térré, Civil házzá alakul Balástyán. Fotó: balástyai önkormányzat

Játékok is lesznek

Az orvosi rendelő és a védőnői tanácsadó közötti öntözéssel ellátott füves részen játékokat helyeznek el, amit biztonsági okokból alacsony fakerítés véd majd. A második része a projektnek az Ady utcai Pihenőerdő kialakítása, amelyhez az első lépés a terület megtisztítása, középen 1,5 méter szélességű sétány létrehozásával, ami a szomszédos gajgonyai záportározóhoz vezet, továbbá növények ültetése, az öntözés megoldása, valamint két oldalt erdősávot is telepítenek. Itt szintén helyet kapnak majd játékok.

A művelődési és a Bárkányi-ház

A projekt harmadik eleme a művelődési ház felújítása: a nagyterem padlójának felbontása, új padló lerakása és az épület utólagos talajnedvesség elleni szigetelése valósul meg. A legutóbbi testületi ülésen az is elhangzott, ezzel még nincs, nem lehet vége a fejlesztésnek, mert a színpadtechnika is korszerűsítést igényel. Visszatérve a mostani beruházáshoz: akadálymentesítik a mosdókat, átépítik a fűtési rendszert, korszerűsítik a külső-belső elektromos hálózatot, infokommunikációs rendszert építenek ki, kijavítják a homlokzat sérült részeit, a belső burkolatokat és akadálymentessé teszik a bejáratot – tudtuk meg a szakembertől.

A negyedik rész a Hunyadi utca 30. szám alatti, Balástyán csak Bárkányi-házként ismert önkormányzati ingatlan átalakítása, korszerűsítése, már zajlanak a munkálatok. Az épület állagának javítása, energetikai korszerűsítése, rendeltetésének megváltoztatása, ezáltal közösségi térré, Civil házzá alakítása a cél, a pincéből raktár lesz. Utólagos alászigetelés, tetőcsere, épületgépészeti vezetékek cseréje, új elektromos rendszer, nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer kiépítése, az épület hőszigetelése, burkolás, festés, akadálymentesítés része a beruházásnak – sorolta Péterné Bárkányi Tímea.

Kivitelezők

A négy beruházás munkáiból a parkosítást és a művelődési ház fejlesztését, felújítását a szegedi SZEKÉP Kft., a pihenőerdő létrehozását a vármegyei székhelyű HPQ PLUS Kft., a Bárkányi-ház közösségi térré alakítását pedig a szintén szegedi ArtAngyal Stúdió Kft. végzi el, a befejezési határidő 2025 vége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában