Botrányos jelenetek

2024.07.03. 09:52

Az Eb legnagyobb védése és szurkolói botrány a török-osztrák meccsen

Törökország a torna eddigi legjobb mérkőzésén győzte le Ausztriát az Európa-bajnokság utolsó nyolcaddöntőjében, amit azért szurkolói botrányok is tarkítottak. A sikerből a két gólt szerző Demiral mellett a törökök kapusa Mert Günok vállalt oroszlánrészt: a hálóőr a hosszabbításban óriási bravúrral hárította Baumgartner fejesét, ami megidézte az angolok kapuslegendájának, Gordon Banksnek védését az 1970-es világbajnokságon.

MW

A török Merih Demiral (k) gólt fejel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Ausztria-Törökország mérkőzésén a lipcsei RB Arénában 2024. július 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

Ausztria 2-1-re kikapott Törökország ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében. Az első félidőben már az első perc gólt hozott – derült ki az Origo oldaláról. Sajnos a fergeteges hangulatú nyolcaddöntőt botrányos jelenetek is tarkították, mindkét csapat szurkolói sportszerűtlenül viselkedtek a bő kilencven perc során.

Söröspoharak és pénzérmék

Törökország már az 1. percben vezetést szerzett. Arda Güler szögletéből Demiral pofozta a hálóba a labdát. Az osztrák drukkerek gyorsan reagáltak, sörös poharakkal sorozták meg Arda Gülert, összesen 38 pohár záporozott a Real Madrid 19 éves klasszisa felé – írta meg a Magyar Nemzet. Persze nem késett a válasz. Ugyancsak egy szögletnél a törökök Sabitzert kezdték el dobálni, s nem csak poharakkal, hanem pénzérmével is. A Dortmund osztrák válogatott középpályása fájdalmas arccal rogyott össze, de tudta folytatni a mérkőzést.

A botrányos jeleneteknek voltak előjelei, hiszen a törökök a mérkőzés előtt hatalmas fesztivált csaptak Lipcsében. Találó a vonulásról készült videó felirat is: A ti városotok, a mi szabályaink. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 32 millióra büntette a magyar szövetséget, az MLSZ-t a magyar szurkolók viselkedése miatt. Kérdés, hogy az UEFA következetes tud-e maradni, és az osztrák és a török szövetséget is pénzbírsággal sújtja majd a kedd esti nyolcaddöntő után. A szurkolói atrocitások mellett szerencsére a mérkőzés bővelkedett fantasztikus pillanatokban, az egyiket az osztrákok szövetségi kapitánya, Ralf Rangnick ki is emelte a lefújás után.

Gordon Banks a török kapuban

Az osztrákok kapitánya méltatta a mérkőzés után Mert Günok hatalmas bravúrját.

– Most nem volt kellő szerencsénk, pedig szerintem, ha hosszabbításra tudtuk volna menteni a meccset, megnyerjük a mérkőzést. Volt elég időnk egyenlíteni, de ez nagyon nehéz feladat, ha a másik oldalon Gordon Banks áll a kapuban – nyilatkozta Rangnick. A 95. percben Christoph Baumgartner okosan, lefelé fejelte a labdát, ám a török kapus a földről visszapattant labdát elképesztő reflexszel ütötte ki.

Az 1966-ban az angol válogatottal vb-t nyert Banks a 70-es években is magasan kiemelkedett a kapusok közül, s talán az ő bravúrja még mindig nehezebbnek tűnik még ennyi év távlatából, ami persze nem von le semmit Günök teljesítményéből. A Fotmob adatai szerint a Besiktas kapusa passzpontosságban (60 %) és hosszú indításokban (33 %) nem nyújtott kiemelkedőt, viszont nyolcszor mentett a tizenhatosra berobbanó osztrák támadók elől, emellett három óriási védést mutatott be a bő kilencven perc alatt. Törökország a legjobb nyolc között Hollandiával találkozik majd. 

Eredmény, nyolcaddöntő

Ausztria-Törökország 1-2 (0-1)

gól: Gregoritsch (66.), ill. M. Demiral (1., 59.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában