Helyi közélet

2024.07.24. 19:04

A nagyitábor Lelén él tovább

Makón éveken át rendeztek tábort pótnagymamák a helybeli gyerekeknek a nyári szünet idején. Ez a fő szervező betegsége miatt 4 éve abbamaradt, mostantól viszont az egyik akkori résztvevő és egy barátnője jóvoltából Maroslelén tovább él a nagyitábor.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Itt az van, amit a gyerekek szeretnének. Hétfőn összeültünk közösen, megbeszéltük, ki mit akar és a hét végéig ez alapján állt össze a program – mondta a helyi faluházban a gyerekek számára meghirdetett egyhetes nagyitábor egyik vezetője, Dunai Ildikó. A másik nagymama, aki a gyerekekkel foglalkozik, Gémes Emma – ő volt az ötletgazda annak alapján, hogy annak idején részt vett a pót-nagymamák makói táborában. Itt most vágtak bele először.

Közös képen a nagyitábor csapata. Fotó: Szabó Imre
Közös képen a nagyitábor csapata. Fotó: Szabó Imre

Nagyitábor összefogással

Megtudtuk, a 30 gyereket mindketten már fél 8-tól várták minden nap. A programok közt volt kézműveskedés, hoztak  nekik színezőket, társasjátékokat, lehetett csillámtetoválást is kérni. A fiúk persze leginkább focizni akartak. Buszos kirándulást is szerveztek. A két nagyi munkáját időnként diák önkéntesek segítették, a működéshez az önkormányzat, a központi konyha adott támogatást – no meg szülők. A részvétel az étkezést leszámítva ingyenes a táborban.

Jöhetnek még nagymamák

Maroslele önkormányzata öt héten át szervezett idén nyáron különböző tematikájú táborokat fiataloknak; a sort a nagyitábor zárja pénteken. Drimba Tibor polgármester azt mondta, örülnének, ha ez utóbbit jövőre is meg tudnák szervezni. Ehhez egy új helyi civil szervezet, a Generációk egy hullámhosszon segítségére is számítanak, és várják további nagyik jelentkezését is.

Makón 5 évig élt

Makón 2015-ben rendezték az első tábort, az utolsót pedig 2020-ban – mesélte az ötletgazda, Bakacsi Pálné. A Maros-parti városban 4 héten át összesen 120 gyereket fogadtak minden évben az 5 helybeli iskolából – főként rászorulókat, illetve nagycsaládból érkezőket. Azért lett vége, mert Bakacsiné egészsége megromlott és senki nem vette át tőle a stafétát. Tevékenységét a Délmagyarország 2021-ben az Év Embere díjjal ismerte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában