A 20 millió forintos keretösszegre hét pályázat érkezett, mindegyiket támogatják

2024.07.02. 07:00

A helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosait segíti a város az állagmegóvásban

Idén is támogatja a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi védelem alatt álló épületek és történeti épületek utcáról látható részeinek felújítását. Az önkormányzat erre 20 millió forintos keretösszeget biztosít.

Kovács Erika

A csúcsi református imaház tornya teljes mértékben megújul. Fotó: Kovács Erika

A támogatásról szóló rendeletet, a főépítész kezdeményezésére, 2021-ben fogadta el a közgyűlés. A helyi védelem alatt álló, valamint történeti épületek, vagy épületegyüttesek karbantartását, felújítását, rekonstrukcióját támogatja a város, erre 2024-ben, a költségvetésben, 20 millió forintot különítettek el.

Az önkormányzat felhívására pályázatot nyújthattak be a helyi védettség alatt álló, vagy történeti épületek tulajdonosai az ingatlanok elsősorban utcafronti, tehát településkép szempontjából meghatározó részének felújítására. A támogatás utófinanszírozású, vissza nem térítendő. A cél, hogy a segítsék a tulajdonosokat az állagmegóvási kötelezettségük teljesítésében. A támogatás mértéke nyílászáró-felújítás esetében maximum 65 százalék, egyéb munkáknál pedig 50 százalék.

Idén az önkormányzat felhívására 7 pályázat érkezett be. A Vöröskereszt utca 5. szám alatti épületen 8 homlokzati fa ablak cseréje vált esedékessé, amihez az önkormányzat 3 millió 208 ezer 400 forint támogatást nyújt. A Csillag utca 1. szám alatti épületen lábazati felújítást, szigetelést, vakolást, salétromosodás elleni védelmet végeznek, amihez a város 764 ezer forinttal járul hozzá. A Könyves utca 23. szám alatti épületen 3 faablakot cserélnek és felújítják a homlokzatot. A közgyűlés a munkákhoz 3 millió forintot szavazott meg. A Dr. Rapcsák András út 8. szám 2. emelet 4. lakás tulajdonosa 1 millió forint támogatást kap az önkormányzattól, 4 faablakot és a redőnyt cseréli ki. A Károlyi utca 11. szám alatt tetőfelújítás és utcai nyílászárócsere lesz, amihez Hódmezővásárhely 5 millió forint támogatást nyújt. A Bethlen utca 15. szám alatti épület tetőszerkezetét felül kell vizsgálni, a hibákat kijavítani, új cserépfedésre és bádogosmunkákra lesz szükség, amit az önkormányzat 4,3 millió forinttal támogat. A Jókai utca 83-85. szám alatti csúcsi református imaház harangtornyát teljes mértékben felújítják, ezzel kapcsolatban ács-, bádogos- és tetőfedő munkákra is szükség lesz. A gyülekezet 2,7 millió forintos támogatásban részesül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában