Helyi közélet

2024.07.03. 20:18

Resperger István háborúról, békéről, biztonságról

Izrael megnyeri a háborút, az orosz-ukrán konfliktus pedig jövő januárig véget ér – ezt valószínűsíti Resperger István ezredes, biztonságpolitikai szakértő, aki szerdán Makón tartott előadást arról, mi és miért történik a világ jelenleg legforróbb tűzfészkeiben. Az egyetemi tanár szerint Kína és Tajvan között ugyanakkor nem várható, hogy a feszültség eléri a robbanáspontot.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az elmúlt 3-4 év megmutatta, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés. Ha biztonság nincs, azt az egész világ megérzi: az izraeli-arab fegyveres konfliktus miatt például a kereskedelem megdrágult, hiszen az Európába Ázsiából árut szállító hajóknak meg kell kerülniük Afrikát 

– nyilatkozta a Délmagyarországnak csütörtöki előadása előtt Resperger István ezredes, biztonságpolitikai szakértő. Az egyetemi tanár a Városépítők Társaságának meghívására, a Glorius Vigadóban elemezte a világpolitika legforróbb eseményeit – a beszélgetés moderátora a civil szervezet elnöke, Márton Imre volt.

háború
Resperger István ezredes, biztonságpolitikai szakértő szerint ma a biztonság a legfontosabb kérdés. Fotó: Szabó Imre 

Resperger szerint a három legfontosabb konfliktus jelenleg az izraeli, az orosz-ukrán és a tajvani. Úgy gondolja, annak az esélye, hogy a háború Ukrajnában jövő januárig véget ér, 75 százalékos, hiszen a felek a végsőkig ki vannak merülve. Annak a valószínűsége, hogy Izrael győz a közel-keleti csatatéren, 99 százalék, a Kína és Tajvan közti konfliktus kirobbanásának lehetőségét viszont mindössze 5 százalékra teszi.

háború
Fotó: Szabó Imre

A három gócpontot egyenként is elemezte. Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, az oroszok azt gondolták, Kazahsztánhoz hasonlóan bevonulnak, leváltják a kormányt, kinevezik a saját embereiket és a fiúk hazamennek. De tévedtek az ukránok is. Az ottani hírszerzés főnöke, Budenov vezérőrnagy úgy vélte, az orosz hadsereg erős, az ipar és a gazdaság viszont gyenge – de kiderült, ez fordítva van. Az izraeli-palesztin konfliktus gyökere véleménye szerint az a megoldatlan helyzet, hogy a gázai övezet lakossága fallal van körülvéve, nincs útlevele és óriási a megélhetési szakadék Izraelhez képest. Kína pedig azért nem fog háborút indítani, mert hosszú távon gondolkozik: fontos számára a béke, az érdekeit a gazdaságban igyekszik érvényesíteni. 

Az, hogy az orosz flottával közösen rendszeresen gyakorlatoznak Tajvan partjainál, csak figyelmeztetés. Kína inkább gazdasági megfojtással akarja Tajvant integrálni, mint egy véres háborúban elfoglalni 

– hangsúlyozta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában