„Nem azért fizetnek a vállalkozások adót, hogy a polgármester magát építse, hanem azért, hogy a várost építse”

2024.06.21. 19:10

Lázár János: A helyi adókból fizetett dáridóknak vége!

A győzelmi mámor után nemsokára a kijózanodás időszaka következik Hódmezővásárhelyen, amikor kiderül, hogy a város kasszájában nincs pénz – mondta Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter a Rádió7 Közös nevező című műsorában.

Kovács Erika

Képalá: Lázár János hangsúlyozta, a helyi adók bevételét az iskolákra, óvodákra, bölcsődékre vagy a kórházakra kell költeni, vagy munkahelyteremtésre, az ipari park fejlesztésére, utak, járdák építésére. Fotó:Teknős Miklós / Archív fotó

Lázár János a hódmezővásárhelyi választás eredményeit értékelte.

Sok vita lesz még Vásárhely lemaradásáról

– Aki sportbarát, tudja, hogy a meccsnek akkor van vége, amikor megnyertük. Ezt szeretném üzenni a hódmezővásárhelyi Fidesz-szavazóknak is. Most az ellenfél győzött, méghozzá kétharmaddal. Így nem lehet a Fideszre fogni semmit a jövőben, minden felelősség a városvezetést illeti – emelte ki Lázár János. A térség országgyűlési képviselője szerint a következő hónapokban nagyon sok vita lesz Hódmezővásárhely lemaradásáról és sorsáról.  

– Sok múlik azon, hogy a vásárhelyi közgyűlés hogyan él a kapott felhatalmazással, rajtuk múlik, hogy milyen lesz Hódmezővásárhely jövője – hangsúlyozta a miniszter. Beszélt arról is, hogy a vásárhelyi vereség miatt nem a helyi csapatot okolják. Grezsa István kiváló jelölt volt, Hódmezővásárhely sokat veszít, hogy nem rá bízta a város vezetését. A fiatal képviselőjelölti csapat is kiváló polgárokból állt.

Hamar eljön a kijózanodás ideje

A térség országgyűlési képviselője azt is megemlítette, hogy abban a vitában, miszerint a 4 listás képviselő felvegye-e vagy sem a mandátumát, mindkét tábornak van igazsága. Még nem dőlt el az a kérdés, hogy beülnek vagy nem a képviselők a közgyűlésbe.

Lázár János szerint Vásárhelyen hamar eljön a kijózanodás ideje. Nagy meglepetések érik majd a hódmezővásárhelyieket, amikor kiderül, hogy a városnak egy fillérje sincs.

– Hódmezővásárhely kasszája üres, vannak, akik azt mondják, valójában csődhelyzetben van az önkormányzat. Sok minden történt itt az elmúlt időszakban, amit tudatosan a szőnyeg alá söpörtek. Azzal kell szembesülnie a lakosságnak, hogy vége a mámoros ünnepnapoknak. A pénztelenség időszaka következik és a vásárhelyiek a polgármestertől várják, hogy megoldja az anyagi problémákat – fogalmazott Lázár János, aki egy új jelenségről is beszámolt, hogy mi mindenre is használják fel a helyi adót a települések.

Nem lehet kampánycélt fizetni az iparűzési adóból

– A települések mozgástere abból adódik, hogy mennyi adót fizetnek a helyi vállalkozások, amit az önkormányzatok használhatnak fel. A helyzet az, hogy rengeteg pénz ment el mulatságra, etetésre, itatásra, fesztiválozásra, hétvégi bulikra, dínomdánomokra. Ez országosan is probléma, nemcsak Vásárhelyen. Nem azért fizetnek a vállalkozások adót, hogy a polgármester magát építse, hanem azért, hogy a várost építse. A helyi iparűzési adóból sok helyen kampánypénz lett. Azt javaslom majd a kormánynak, és nem vagyok egyedül ebben a kérdésben, hogy legyen egy helyi iparűzési reform. Felül kell vizsgálni az önkormányzatok helyi iparűzési adóját, mert mi az ország és a települések érdeke? Hogy a helyi adók bevételét az iskolákra, óvodákra, bölcsődékre vagy a kórházakra költsék, vagy munkahelyet teremtsenek, fejlesszék az ipari parkot, utakat, járdákat építsenek. Hogy elmulassák, szétosztogassák evésre, ivásra, sörfesztiválra, hogy megnyerjék a választásokat, ezt zsákutcának tekintem! A helyi adóból folytatott dáridónak egyszer és mindenkorra véget kell vetni! – mondta Lázár János. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában