Szegedi hírek

2024.06.02. 11:55

Barta László csárdagazda: nekem ez az életem

Egy tányér kiváló Gellért-féle korhely halászlé mellett beszélgettünk Barta Lászlóval, aki idén májusban 35 éve vezeti a mára legendássá vált Algyői Halászcsárdát. Többek között arról is szó esett, hogyan lett a mindig éhes szentmihályi parasztgyerekből az ország egyik legjobb halászcsárdájának a vezetője és az is kiderült, megbánta-e valaha, hogy ezt a pályát választotta.

Arany T. János

35. éve működteti az Algyői halászcsárdát Barta László csárdagazda.

Fotó: Karnok Csaba

– Mi volt az a pillanat a kis Barta Lacika életében, ami elindította a konyha felé? 
– Én mihályteleki parasztgyerek vagyok, ezt sose titkoltam. 1970-ben jelentkeztem a vendéglátóipari iskolába. A Kék Golyóban kezdtem, ott volt a HBH helyén, ott rágtam a nyers krumplit, mert mindig éhes voltam. Ilyen vonatfütty szerű vékony gyerek voltam. Megmondom őszintén, nem tudom, miért oda mentem, talán volt egy osztálytársam, aki szintén szakács lett, és talán ez motivált. Meg az, hogy a pincér kap borravalót és jól lehet keresni. Aztán amikor esik az eső, nem ázol. Amikor meleg van, árnyékban vagy.

Elekes István szakács szinte a kezdetek óta együtt dolgozik Barta Lászlóval. A fiatalokat Nad Filip képviseli.
Elekes István szakács szinte a kezdetek óta együtt dolgozik Barta Lászlóval. A fiatalokat Nad Filip képviseli.
Fotó: Karnok Csaba

Jó döntés volt

– Visszatekintve erre a jó néhány évtizedre, jó döntés volt?
– Ma sem döntenék másképp. Jó döntés volt.

Nehéz esetek, legendás helyek

A Kék Golyó után következett a Tisza Gyöngye, majd 1977-ben nyitott a Kék Csillag, amit Veres János nyitott. – Nagyon haragudtam rá egy időben, mert amikor oda kerültem ő már komoly segéd volt, volt vagy 20 éves, és én helyből letegeztem. Csanyteleki parasztgyerek volt, kerek, piros képű, és letegeztem. Na, ez hatalmas bűn volt, nem engedte, hogy tegezzem és én ezért hosszú-hosszú évekig haragudtam rá, meg voltam sértődve. A Kék Csillag akkor emblematikus hely volt, Frank Sándor volt a séf, Veres János volt üzletvezető – mesélte. 

A következő állomás a Sziki volt, a Csókafészek Fogadó Csóka Károlynál. – Neki volt egy története a Roosevelt téri Halászcsárdában. Az egyik vendégnek mindig hideg volt a halászlé, ezért egyszer fölrakatta a bográcsot a tűzre, benne a merőkanállal, amit nyalogatott a láng. Óriási botrány lett belőle, mert nagyon megégette a kezét a vendég. Öt évet lehúztam vele, nem volt egyszerű ember, nem volt könnyű vele – mesélte.

Barta László feleségével, Andreával.
Barta László feleségével, Andreával.
Fotó: Karnok Csaba

Kocsma halászlével

 

 A Sziki után a Frankéknál dolgoztam a Kék Csillagban. Amikor Frankék kimentek Amerikába, átvettem az egészet. Egy hónap után aztán visszajöttek, mint várható volt, én meg nem találtam a helyem. Egyszer csak jöttek az Áfész-tól, hogy Barta elvtárs, – mert akkor még elvtársak voltunk, 1989-ben –, nem akarja ezt az Algyői Halászcsárdát? Ez akkor egy kocsma volt, amiben mellesleg főztek halászlét, meg sütöttek halat és a környékbeli népek jártak ide. Kijöttem a barna Ladámmal. Sose felejtem el, itt, a külső részen az asztalokra voltak fölpakolva a székek. Bemegyek. Jó napot kívánok! A villany leoltva, nem látszott ki a csárda a sötétből. Kértem egy kávét, kinyomták a termoszból, megittam, azt mondtam, itt nincs a kutya se, nem kell énnekem. Telt-múlt az idő, eltelt két-három hónap, megint megkérdezték. Akkor belevágtam, kijöttem két kollégámmal, gyerekek, mondom, próbáljuk ki ezt az algyői halászcsárdát, hátha lesz belőlünk valami

 – idézte fel a kezdeteket.

Időben abbahagyni

Ez 1989 májusában történt és a többi már történelem. Barta László szerint észrevétlenül telt el az a 35 év. Közben, ahogy mondja, ő is gyarapodott, megszületett a fia, László 1983-ban, aztán a lánya, Enikő 87-ben, aztán lett egy Norbi fia, aki a mai napig a csárdában dolgozik és aztán vannak még a kicsik, a 14 éves Luca és a 12 éves Bence. Az utánpótlásról a csárdagazda és felesége, Andrea kicsit elvitatkoznak, mert Andrea azt mondja, a vendéglátás közelébe se akarja engedni a gyerekeket. Barta László azt mondta, abszolút elégedett az elmúlt 35 évvel. – De nagy ambícióim már nincsenek. Tudni kell időben abbahagyni, de nem vonulok vissza teljesen, mert nekem ez az életem – tette hozzá az idén 68 éves csárdagazda.

Miniszterek és Nobel-díjasok

Államfők, Nobel-díjasok, miniszterek, miniszterelnökök, Kossuth-díjasok adják egymásnak a kilincset a jubiláló halászcsárdában. Legutóbb a Kispál és a Borz tagjai halászleveztek Algyőn. Karikó Katalin pedig nem az első Nobel-díjas, aki megfordult itt.  A befolyásos, évtizedek óta Szegeden élő vállalkozó, Cao Zheng Yin, akit mindenki Joyként ismer, egy irodalmi Nobel-díjas kínai íróval állított be. – Ha nem Joy hozza, akkor sose tudom meg, homályban maradt, hogy Nobel-díjas – mondta Barta László. A rejtélyes kínai vendég Mo Jen volt, aki 2012-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémiától. Ő az egyik leghíresebb kínai író.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában