Szegedi hírek

2024.04.12. 13:09

A köztársasági elnök felesége nyitotta meg a családterápiás vándorgyűlést – Galéria

Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége nyitotta meg a Magyar Családterápiás Egyesület Vándorgyűlését Szegeden. Pénteken és szombaton a fő téma a biztonságkeresés a változásokban – ezt járják körbe a szakemberek esetbemutatásokkal, előadásokkal.

Timár Kriszta

Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Családterápiás Egyesület. Fotó: Gémes Sándor

Immár negyedik alkalommal ad Szeged otthont a Magyar Családterápiás Egyesület Vándorgyűlésének. Az idei, 37. alkalommal megtartott programsorozatra, melyet Biztonságkeresés a változásokban címmel hirdettek meg, több mint 600 szakember regisztrált. A kétnapos rendezvényen plenáris előadásokkal, workshopokkal, esetbemutatásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, ahol előad többek között Görög Ibolya protokollszakértő és Steigervald Krisztián generációkutató is.

A péntek délelőtti megnyitón Árkovits Amaryl, az MCSE elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta, szegedi családterapeutaként első olvasásra telitalálatnak látta a program címét, hiszen a 21. század tele van gyors változásokkal. 

 Saját bőrömön is tapasztaltam, milyen az, amikor hirtelen, váratlanul a Jóisten megkeveri a kártyákat és minden felfordul az életemben

 – fogalmazott őszintén a hallgatóság előtt. 

Szakmájáról azt mondta, képzése során sokat kapott tőle, hiszen sokat fejlődött ember-, ön- és társismerete is. 

A jelenünk problémáit a családterapeuták nap mint nap érzik. De tudjuk, hogy minden problémára lehetnek válaszok. Arra azonban, hogy a változások korában hogyan találhatunk biztonságot, nincs egyértelmű válasz. Ez a rendezvény azonban segíthet válaszokat találni

 – tette hozzá. A vándorgyűléssel kapcsolatosan pedig személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal: 2011-ben a szegedi esemény szervezője volt, 2020-ban pedig már szakemberként vett részt a programon.

Nagy Zsuzsanna a megnyitó beszéde után lapunknak részletesebben is kifejtette, miért tartja fontosnak a vándorgyűlés idei témáját. 

A biztonságkeresés a változásokban nagyon kurrens téma, és nem csak a Covid, illetve a háború miatt, hanem amiatt is, ami a 21. század túlmediatizált világában történik a családokkal, szülőkkel, gyerekekkel. Erre próbálnak most válaszokat keresni, ötleteket adni a szakemberek, hogyan lehet segíteni a kisgyermekes szülőket ebben a bonyolult és elveszett világban, ahol rengeteg az út, de mivel választani kell, mindig a döntés a legnehezebb

 – fogalmazott.

A köztársasági elnök felesége évtizedekig dolgozott családterapeutaként. Mint fogalmazott, végtelenül tiszteli és becsüli azokat, akik szembe mernek nézni önmagukkal és segítséget kérnek szakemberektől, lelki nehézségeiket megosztva egy idegennel. 

A köztársasági elnök felesége évtizedekig dolgozott családterapeutaként.
Fotó: Gemes Sandor

 A legtöbb esetben meg tudjuk találni azt a másfajta nézőpontot, amivel más fókuszt adhatunk a problémának

 – beszélt a munka lényegéről. Új pozíciójával ezt már nem érezte összeegyeztethetőnek, így már nem praktizál, de mint mondta, keresi a lehetőséget, hogy – ahogyan a szegedi rendezvény megnyitóján is – ebben a szerepben is tudja támogatni azokat, akik mások segítésére tették fel az életüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában