Szegedi hírek

2023.09.07. 17:00

Szegedet és zenekarát is dicsérte Vaszilij Petrenko

Arany T. János

A Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny zsűrielnöke, Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója: A legjobb karmestertől a zenekar nem csak jobban szól, hanem ideális esetben úgy, ahogy azt a zeneszerző megálmodta. Fotó: Török János

Mint megírtuk, nemzetközi karmesterversenyt rendeznek Szegeden, a dirigensek megmérettetésére több mint ötszázan neveztek. A továbbjutókat a Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója vezette zsűri választja ki. A zsűrielnököt az egyik szünetben többek között arról kérdeztük, mit csinál egy karmester. 

Először jár Szegeden. Volt ideje szétnézni a városban?

Délelőtt és este dolgozunk a Korzó Zeneházban, napközben pontozunk. Sétálni azért volt időm. Szeged egyedi város, mert tudom, hogy az árvíz elmosta és teljesen újjá kellett építeni. Sok olyan épület van, amely hasonlít szülővárosomhoz, Szentpétervárhoz. Néhány kelet-európai, balkáni területen érzékelhető, hogy a lakók nem törődnek eleget a várossal. Itt azt látom, a polgárok vigyáznak a városra.

Névjegy

Vaszilij Petrenko, Nagy-Britanniában élő karmester, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zenei igazgatója. A 47 éves karmester 2021-ben a Bartók Tavasz keretében adott koncertet a Müpában a Royal Philharmonic Orchestrával. „Az év fiatal művésze”, „Az év művésze” és „Az év zenekari felvétele” kategóriában egyaránt nyert Gramophone-díjat. Vaszilij Petrenko 2021 augusztusa óta az Egyesült Királyság zenei életének élvonalbeli szimfonikus zenekarának igazgatója.

Nem csak a versenyzők, a zenekar számára is próbatétel egy ilyen verseny. Milyen a megmérettetésen közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekarral együtt dolgozni?

Tudom, hogy ez egy jó zenekar. Egy karmesterverseny kemény minden zenekar számára. A verseny lebonyolítása az egyik legnehezebb munka. Sok a versenyző, tehát pusztán fizikailag is kihívás tartani egy ilyen ütemtervet. A zenekarnak gyorsan kell váltania, rendkívül rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy tükrözze, mit kér a versenyző.

Mit csinál egyáltalán egy karmester? 

Erre nehéz röviden válaszolni, több könyvet írtak már a témában. Sokan azt hiszik, a karmester csak vizuális installáció. A karmester szerepe, hogy segítse a zenekar jobb hangzását. A karmesteri pálca nem ad ki hangot. A zenekar ad ki hangot. A legjobb karmestertől a zenekar nem csak jobban szól, hanem ideális esetben úgy, ahogy azt a zeneszerző megálmodta.

Milyen a mezőny?

Az 580 jelentkező közül 106-an jutottak tovább, most közülük kell tizenhatot kiválasztanunk. A legfiatalabb 18, a legidősebb 56 éves. De nem az életkor a lényeg, hanem a tapasztalat. Amikor én versenyeztem, számomra az, hogy részt vehettem és megfigyelhettem sok kollégát, szakmai előrelépésem legfontosabb része volt. Ha valaki nem jut tovább, akkor is rengeteget tud fejlődni.

Nincs pénzdíj, mégis hatalmas az érdeklődés.

A koncertlehetőség sokkal nagyobb elismerés. A verseny első három helyezettje vendégkarmesterként kap meghívásokat európai zenekarok koncertjeire. Ha nagy presztízsű zenekarokkal adhatsz koncertet, az a karmesterre is ráirányítja a reflektorfényt. Ismertséget, nyilvánosságot jelent. Számomra az igazi nagy áttörést Nyugat felé az jelentette, amikor megnyertem a spanyolországi Cadaqués-ben rendezett karmesterversenyt. Ez a megmérettetés hasonló esélyt jelent a versenyzők számára.

A finalisták hangversenye

A döntő szeptember 10-én, vasárnap 19 órakor Fricsay Ferenc lányának személyes részvételével a dirigens emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban, majd a záró eseményt indító beszédek után a négy finalista nyilvános hangversenye következik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában