2023.08.05. 18:46
Két napig fesztiváloznak a chilisek Vásárhelyen
A korábbi csípős evő verseny mostanra kétnapos fesztivállá nőtte ki magát Hódmezővásárhelyen. Az ország minden tájáról érkeztek kiállítók a főtérre ezen a hétvégén. Lehetett kóstolni, versenyezni, szakmázni és határt feszegetni.
Szombaton délelőtt még békés időjárás fogadta az érdeklődőket. Fotó: Tábori Szilvia
Szinte parfümőr módjára kísérletezgetnek és alkotnak a chilipaprikára szakosodott kézműves műhelyekben. A vállalkozók többnyire maguk termesztik a sajátos ízkombinációk alapanyagait, csakúgy, mint a hétvégi vásárhelyi chili fesztivál egyik szervezője, Dobsa Tibor. A Tibchiliként ismert családi vállalkozás egyik alapítója úgy fogalmazott:
A chilirajongók táborának egyik fele a határfeszegetést választja, minél többet fogyasztani a minél csípősebb paprikából, mások főként az ízeket, a különleges ízpárosításokat keresik. Ez tehát egy folyamatos kísérletezés az eladói és vásárlói oldalról is.
Idén először rendezik meg a Vásárhelyi Chilis Napok és Gasztro Fesztivált augusztus 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap 10 órától a hódmezővásárhelyi főtéren. Tizenhárom kiállító vonult fel az ország különböző pontjairól, hogy bemutassák csípős termékeiket. Dobsa Tibor azt hangsúlyozta: nagyjából tizenöt éve hódít igazán a chili Magyarországon, a népszerű nagymarosi chilis fesztivált már 11 éve rendezik meg.
A nemzetközi versenyeket, illetve a távolabbi országok termékeit figyelve azt mondanám, a magyar ember kicsit különc módjára rajong a chiliért. Míg máshol az egyszerűbb, ecetesebb változatot kedvelik, nálunk a fűszeresebb a keresett. Sokkal többet pepecselünk az ízekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel kombináljuk a chilipaprikát. Sokkal összetettebbek az ízeink
– mondta Dobsa Tibor. Hozzátette: olykor maga is tátott szájjal figyeli a chilis kollégák ötleteit.
Egyébként éppen ezért férünk meg jól egymással, mert bár vannak átfedések, de mindenki saját ízvilággal dolgozik. Az ő szilvás szósza egészen más, mint az én szilvás szószom
– mondta.
Bár szombaton délután a heves esőzésben a kiállítók átmenetileg bepakolták standjaikat, ahogy az idő engedi, folytatódik a program. A chilipaprika-evő versenyt megtartották szombaton délután. A kétnapos fesztivált a hagyományos IV. Vásárhelyi Csípősevő Verseny zárja majd vasárnap 17 órától.