A magyar ember különcként rajong a pokoli csípős ízekért

2023.08.05. 18:46

Két napig fesztiváloznak a chilisek Vásárhelyen

A korábbi csípős evő verseny mostanra kétnapos fesztivállá nőtte ki magát Hódmezővásárhelyen. Az ország minden tájáról érkeztek kiállítók a főtérre ezen a hétvégén. Lehetett kóstolni, versenyezni, szakmázni és határt feszegetni.

Tábori Szilvia

Szombaton délelőtt még békés időjárás fogadta az érdeklődőket. Fotó: Tábori Szilvia

Szinte parfümőr módjára kísérletezgetnek és alkotnak a chilipaprikára szakosodott kézműves műhelyekben. A vállalkozók többnyire maguk termesztik a sajátos ízkombinációk alapanyagait, csakúgy, mint a hétvégi vásárhelyi chili fesztivál egyik szervezője, Dobsa Tibor. A Tibchiliként ismert családi vállalkozás egyik alapítója úgy fogalmazott:  

A chilirajongók táborának egyik fele a határfeszegetést választja, minél többet fogyasztani a minél csípősebb paprikából, mások főként az ízeket, a különleges ízpárosításokat keresik. Ez tehát egy folyamatos kísérletezés az eladói és vásárlói oldalról is.

 Idén először rendezik meg a Vásárhelyi Chilis Napok és Gasztro Fesztivált augusztus 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap 10 órától a hódmezővásárhelyi főtéren. Tizenhárom kiállító vonult fel az ország különböző pontjairól, hogy bemutassák csípős termékeiket. Dobsa Tibor azt hangsúlyozta: nagyjából tizenöt éve hódít igazán a chili Magyarországon, a népszerű nagymarosi chilis fesztivált már 11 éve rendezik meg. 

A nemzetközi versenyeket, illetve a távolabbi országok termékeit figyelve azt mondanám, a magyar ember kicsit különc módjára rajong a chiliért. Míg máshol az egyszerűbb, ecetesebb változatot kedvelik, nálunk a fűszeresebb a keresett. Sokkal többet pepecselünk az ízekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel kombináljuk a chilipaprikát. Sokkal összetettebbek az ízeink

 – mondta Dobsa Tibor. Hozzátette: olykor maga is tátott szájjal figyeli a chilis kollégák ötleteit. 

 

Egyébként éppen ezért férünk meg jól egymással, mert bár vannak átfedések, de mindenki saját ízvilággal dolgozik. Az ő szilvás szósza egészen más, mint az én szilvás szószom

 – mondta. 

Bár szombaton délután a heves esőzésben a kiállítók átmenetileg bepakolták standjaikat, ahogy az idő engedi, folytatódik a program. A chilipaprika-evő versenyt megtartották szombaton délután. A kétnapos fesztivált a hagyományos IV. Vásárhelyi Csípősevő Verseny zárja majd vasárnap 17 órától. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában