2023.02.25. 17:30
Fűszereztek, gyúrtak és töltöttek szombaton a szegediek - Galéria
Kolbászkészítésben mérték össze tudásukat a szegediek a Roosevelt téren. A rossz idő sem tántorította el a csapatokat attól, hogy megküzdjenek a legfinomabb kolbásznak járó díjért a Bárka és a város közös rendezvényén. A hagyományos paprikás mellett készült például rozmaringos-kakukkfüves fehér kolbász is, ám az nem a verseny részeként.
Tizenöt csapat csapott össze a Roosevelt téren. Fotó: Török János
Gyúrunk, vazze? – a Gálvölgyi Show ikonikus mondatával hirdetett kolbászkészítő versenyt Szegeden a Bárka és a város a Roosevelt téren, ahol az eső sem állta útját annak, hogy finomabbnál finomabb kolbászok készüljenek. Mindehhez biztosított volt közösségenként 4 kiló sertés darált hús és a hozzá szükséges kolbászbél, továbbá az asztal, a pad és a sátor is, sőt a szervezők ki is sütötték az elkészült kolbászokat. Így a csapatoknak fűszereket, receptet, eszközöket, kolbásztöltőt és jókedvet kellett vinnie a térre. Utóbbi titka egyébként valamennyi csoportnál a házi pálinkában rejlett.
Így volt ez a Szegedi Senior Harmónikások Egyesületénél is, amelynek elnöke, Mizsei Zoltán lapunknak azt mondta, hogy a finom kolbász titka a jó húsban, a fűszerezésben és a jókedvben rejlik, utóbbiban segít egy kis pálinka mindenkinek. Kérdésünkre elmondta, tősgyökeres szegediként fontosnak tartják, hogy részt vegyenek az olyan közösségépítő programokon, mint a szombati volt. Emellett azért is jöttek el, mert szeretik a disznótort, éppen két héttel ezelőtt tartottak családi disznóvágást. Az ott készült finomságokból természetesen a térre is hozott magával, egy kis bográcsban készült is azokból ízletes fogás.
Fűszereztek, gyúrtak és töltöttek szombaton a szegediek - Galéria: Török János
Fotók: Török JánosAz önkormányzat a Bárkával közösen egyébként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert támogatást segítségével rendezte meg a versenyt. Hekáné Szondi Ildikó önkormányzati képviselőtől megtudtuk, összesen tizenöt csapatnak tudtak helyet és hozzávalót biztosítani, a helyek pedig pillanatok alatt beteltek, így voltak olyan jelentkezők, akik már nem tudtak gyúrni a Roosevelt téren.
Hozzátette, a családi csapattól a barátin át egészen a művészeti és munkahelyi csoportokig voltak versenyzők, például a Szegedi Nemzeti Színház munkatársai is versenyeztek. A képviselő megjegyezte, mindemellett azok a klubok is jelen voltak, amelyek tagjai egyébként egész évben járnak a városi rendezvényekre, mert tudják, hogy azok mennyire el tudják mélyíteni a barátságokat, mennyire szórakoztatóvá tudják tenni a mindennapokat. A legfinomabb kolbászokat készítő csoportok természetesen értékes nyereményekben részesültek.
A közös gyúrást kísérőprogramok is kiegészítették, például Dél-Alföldi Gasztronómia és Turisztikai Egyesület séfjeinek, Bálint Ferencnek és Goda Gábornak a látványfőzése. Az elkészült ételeket meg is lehetett kóstolni, így például dél körül rozmaringos-kakukkfüves fehér kolbászt és hagyományos paprikás kolbászt lehetett falatozni friss bagettel céklás tormába és chilis mustárba mártogatva. Eközben a jó hangulatról Gedzo, Dj Nacsa Bence és Luigi gondoskodott.
Szegedi hírek
- Lenyűgöző látványvilággal spékelték meg a Diótörő mesebalettet – galériával, videóval
- Díszdiploma szegedi pedagógusoknak
- Reflektorfényben az utolsó mesterek – díjat nyertek a vármegye dokumentumfilmesei
- Szegeden volt egyetemista a Megasztár tetovált rockere
- Telelőben várja a karácsonyt az ünnepi ponty – galériával, videóval