A kislány izommerevséggel küzd

2021.08.13. 06:58

Járássegítő gépre gyűjtenek az 5 éves Sárának

Ötödik születésnapjára akár egy új járássegítő gépet is kaphat Sára, akinek kedden indított gyűjtést a Mosolykommandó Alapítvány. A több mint 3 millió forintos berendezés segítségével iskolakezdésre megtanulhat önállóan közlekedni az izommerevséggel küzdő szegedi kislány.

Timár Kriszta

Sára ikertestvérével, Lilivel és szüleivel készül az iskolakezdésre. Fotó: Frank Yvette

Igazi energiabomba a két Cserhalmi lány. A szeptemberben ötödik születésnapját ünneplő ikerpár egész nap játszik, rengeteget csacsognak és még an­­­nál is többet mosolyognak. Pedig a testvérek élete korántsem felhőtlen: bár Lili teljesen egészséges, Sára komoly izommerevséggel küzd.

– A 12. terhességi hétben derült ki, hogy közös méhlepényen és érhálózaton osztoznak, amit 10 héttel később megoperáltak

– kezdte történetüket az édesanya, Cserhalmi-Gerlach Sarolta.

– A lányok a 35. héten születtek meg, 3 hónapos korukban pedig még úgy tudtuk, minden rendben velük. Egy idő után azonban azt tapasztaltuk, hogy Sára sok mindent nem, vagy másképpen csinál, mint Lili, így félévesen újra orvoshoz vittük őket. Ekkor állapították meg, hogy Sárának részleges agyi bénulása van, ami teljes testében izommerevséget okoz – mondta a Délmagyarországnak.

Az új járássegítővel önállóan közlekedhetne iskolakezdésre. Fotó: Frank Yvette

A szülők úgy tapasztalták, hogy az államilag támogatott lehetőségek száma nagyon csekély, hogy fejlesszék lányukat, ezért kezdetektől fogva rengeteg pénzt költenek magánterápiákra.

– Egy hónapban minimum 2 hetet valamelyik intézményben töltünk Pécsen, Pesten vagy Zalaegerszegen. Különböző módszerekkel nyújtják, lazítják az izmokat és segítik Sárának az önálló mozgás meg­­tanulását. De voltunk ve­­le tavaly Barcelonában is egy speciális műtéten, amely során bemetszették az izmokat, hogy teret kapjanak a csontok a növekedéshez – mesélte az édesanya.

Elárulta, havonta nagyjából félmillió forintot költenek lányuk fejlesztésére, a műtét is több millió forintba került. Férjével mindketten dolgoznak, de tovább már ők sem tudnak nyújtózkodni. Így amikor megtudták, hogy létezik egy járássegítő gép, ami a jelenleg használtnál sokkal hasznosabb, segítséget kértek a Mosolykommandó Alapítványtól. A karitatív szervezet gyűjtést szervezett számukra.

– A Kidwalk előnye, hogy Sára keze is szabad lenne ben­ne, ráadásul a testtartása is az önálló járást imitálná. Ez nagy előrelépés lenne azon az úton, ami a célunk, hogy iskolakezdésre önállóan tudjon közlekedni

– mondta az édesapa, Cserhalmi László.

A berendezés hazánkban nem kapható, Németországból kell megrendelni, az ára 3,2 millió forint. A gyűjtés kedden este indult, csütörtök reggelre az összeg kétharmada már az alapítvány számláján volt. Pataki Gergely, a Mosolykommandó alapító tagja elmondta, a felajánlott forintok amellett, hogy 100 százalékban elszámolható költséget jelentenek a cégeknek, a kiállított igazolással az adóalapot is csökkentik az év végén. Az alapítvány külön erre a célra hozott létre bankszámlát, így a támogatás teljes összegét Sára családja kapja meg.

Az adományokat a Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány 12067008-01528812-00200007-es számlaszámára várják. A közleménybe a „tá­mogatás” szót kell írni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában