Naponta 77 kútból jön a friss víz

2021.07.16. 06:53

Továbbra sem kell vízhiányra számítani Szegeden

Az első hőhullámos júniusi héten megírtuk: vízkorlátozásra a nagy melegben sem kell számítani Szegeden. Azóta minden hétre jutott hőhullám, de vízhiány továbbra sem fenyeget. A Vízmű 60 ezer köbméteres kitermelési kapacitásából 43-nál jártak az eddigi napi csúcsnál, a rétegvizet 180–560 méteres mélységből nyerik.

Farkas Judit

20201012 Szeged Vízbekötés aránytalan áron a Kutató utcában. Vita a Szegedi Vízmű Zrt.-vel. Képen: közkút, kanna Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Vízhiányra, vízkorlátozásra idén sem kell számítani Szegeden, írta meg lapunk június 24-én, amikor országos és helyi melegrekordok dőltek meg. Szegeden helyi csúcsként 38,4 fokig emelkedett aznap a hőmérséklet. Akkor még nem tudtuk, hogy a következő hetekben ez lesz a menü időjárás terén: többnapos hőhullám után néhány fokos ideiglenes csökkenés, aztán kezdődik minden elölről.

Vízhiányra azonban továbbra sem kell készülni, tudtuk meg Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetőjétől. Azt már június 24-i cikkünkben is olvashatták, hogy a melegrekord előtti két napban is 42 ezer köbméter fölött volt a vízkivétel a városban. Egy-egy hőségnapon ez az elmúlt években is előfordult, ám tartósan utoljára 2010 előtt mértek ekkora vízfogyasztást.

Vízkorlátozásra továbbra sem kell számítani Szegeden, lehet locsolni. Hetvenhét fúrt kútból jön a rétegvíz, négy víztorony „áll szolgálatban”. Fotó: Karnok Csaba

Átlagosan, amikor nincs szó ilyen hőségről, a Szegedi Vízmű naponta 34–37 ezer köbméter ivóvizet termel, ez ugrik fel 40 fölé, akár 43 ezer köbméterig is, kánikulában. Ezt a mennyiséget 77 mélyfúrású kút, öt ivóvíztisztító telep és négy víztorony üzemeltetésével tudják szolgáltatni, valamint a Szeged és Algyő alatt húzódó, több mint 700 kilométernyi ivóvízhálózat segítségével jut el a fogyasztókhoz.

A kapacitás 60 ezer köbméter, ennek 70-71 százalékáig jutottunk el eddig.

Megtudtuk még: a 180–560 méteres mélységből nyert rétegvízből biztonsággal fedezhető Szeged és Algyő ivóvízigénye. Műszaki probléma, haváriahelyzet esetén is biztosítani tudják a vízellátást, vagy abban az esetben, amennyiben az egyik ivóvíztisztító telep valamilyen okból, például karbantartás miatt egy időre kiesik.

2021-ben eddig a nyári napi csúcs 43 653 köbméter volt. Ezt éppen június 24-én értük el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában