Online magbörze lesz

2021.02.14. 12:13

Régi tájfajták magjait kínálják

– A szegedi magbörzét tavaly 10. alkalommal sikerült megrendeznünk, még a korlátozások előtt. Az esemény gazdája évek óta az ópusztaszeri központú Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Waldorf Iskola. Idén sajnos elmarad a magbörze, nem lehet megszervezni a vírushelyzet miatt – mondta lapunknak Kiss László kertészmérnök, szervező.

Tóth A. Péter

Tavaly még sikerült megszervezni Szegeden a magbörzét. Fotó: Misik Tamás

Tavaly még sikerült megszervezni Szegeden a magbörzét.
Fotó: Misik Tamás

A Magház Egyesület egyik ön­­kéntese létrehozott egy táblázatot, amibe mindenki fölviheti azokat a fajtákat, amiket felkínál a börzén. Az online téren keresztül van esély rá, hogy egymáshoz közel lakó kereslet és kínálat találkozhat. Február 17-ig lehet feltölteni az adatokat a Magház Facebook-csoportjában. A szervezők később fölteszik az összegzett listát, és mindenki át­böngészheti, van-e olyan fajta, amit szívesen vetne idén.

– Van egy 270 fajtából álló sa­­ját magbankunk, ebből is adunk magokat azoknak, akik szeretnek kísérletezni.

Különlegesség a citromsárga bélű sándorfalvi görögdinnye, egy tipikus tájegységi fajta. Mellette Szeged környéki cseresznyepaprikát, kisteleki tájfajták magjait is őrizzük.

Kiss László hangsúlyozta, a mintakeres.hu oldalról Magyarország legnagyobb magbankjából lehet kérni magokat. Egy gazda legfeljebb 10 fajta magot kérhet a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központtól, ahol 53 ezer fajta növény magját őrzik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában